- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă regulile privind organizarea concursurilor la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

19 Oct, 14:59 • Cornel Ghimeșan
Guvernul a pregătit un proiect de lege care va înlocui trei acte normative ce conțin regulile privind organizarea concursurilor pentru personalul contractual din mai multe sectoare de activitate. Românii trebuie să îndeplinească noi condiții atunci când vor să aplice pentru un post.
Se schimbă regulile privind organizarea concursurilor la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Gurvernul schimbă regulile privind organizarea concursurilor pentru personalul contractual din mai multe sectoare.

Citește și Aproape 700.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în România. Iată când vor putea oamenii să beneficieze de aceste joburi

Astfel, românii trebuie să îndeplinească noi condiții atunci când își depun dosarele pentru concursurile ce vizează ocuparea funcțiilor aferente personalului contractual din sectorul bugetar.

Totodată, noul proiect de lege prevede ca membrii comisiei de concurs care nu semnalează conflictele de interese să fie trași la răspundere.

Instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația să transmită anunțurile de angajare prin intermediul tuturor mijloacelor pe care le au la dispoziție.

Dosarele de concurs ale candidaților vor suferi unele modificări.

În momentul înscrierii în concurs, candidații trebuie să aibă în dosar pe lângă cazierul judiciar, și certificatul de integritate comportamentală pentru posturile din cadrul sistemului de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane, potrivit Avocatnet.ro.

Candidatul are posibilitatea de a depune personal aceste documente de înscriere sau își poate exprima acordul ca instituția organizatoare a concursului să obțină informațiile de care are nevoie direct de la instituția/autoritatea abilitată.

La solicitarea membrilor comisiei de concurs și cu aprobarea președintelui comisiei, interviurile vor putea fi înregistrate audio/video, bineînțeles că înregistrarea video va fi permisă doar cu acordul scris al candidatului, obținut în prealabil, cu respectarea datelor cu caracter personal.

Și ca să nu existe discriminări față de indemnizația acordată pentru desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice, membrii comisiei de concurs și secretarii acestora vor primi o indemnizație egală cu 10% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de condiții speciale de concurs

Noua lege va acorda dreptul persoanelor cu dizabilități de a participa la concursurile de angajare pentru ocuparea funcțiilor contractuale pentru care îndeplinesc condițiile generale și specifice de participare.

Pentru acești candidați probele concursului pot fi prelungite cu încă jumătate din timpul maxim, în funcție de tipul de dizabilitate și nevoile personale.

Ei vor putea fi însoțiți pe durata probelor de concurs de către un însoțitor sau de către asistentul personal.
Proiectul de HG transmis spre avizare Consiliului Economic Social (CES), vizează stabilirea unui regulament prevăzut de OUG 57/2019 privind Codul administrativ.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult