- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se scumpesc băuturile la pet! 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă prin programul Garanție-Returnare. Anunțul ministrului Tanczos Barna

31 Jan, 13:29 • Polojan Tudor
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat începerea programului de Garanție-Returnare. Absolut toți comercianții trebuie să se înregistreze în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) până a data de 28 februarie.
Se scumpesc băuturile la pet! 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă prin programul Garanție-Returnare. Anunțul ministrului Tanczos Barna

Fiecare client va plăti în plus 50 de bani pentru fiecare băutură la pet pe care o achiziționează din orice magazin sau restaurant. Banii vor fi returnați către cumpărător în momentul în care va recicla peturile goale, scrie news.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut anunțul cu privire la faptul că absolut toți producătorii și comercianții vor trebui să se înregistreze în baza de date a sistemului. Cei care nu se vor înscrie vor fi amendați de către Garda de Mediu.

”De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toţi producătorii şi comercianţii de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR)”, a scris, pe Facebook, ministrul Barna.

”Astfel, comercianţii, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv, şi cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. Nerespectarea acestei obligaţii va fi sancţionată de Garda Naţională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei”, a completat acesta.

Informează-te și în legătură cu: Turismul balnear este la mare căutare însă clienții nu au unde să se cazeze. Idee de afacere profitabilă, nimeni nu investește.

Garanție pentru pet-uri/ sursa foto: stiridecluj.ro
Garanție pentru pet-uri/ sursa foto: stiridecluj.ro

Pașii pe care trebuie să îi urmeze cetățenii pentru a-și primi suma aferentă garanției

Cetățenii vor trebui să urmeze trei pași simpli. În primul rând vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare băutură în parte, iar mai apoi, după golirea ambalajului, îl vor returna în orice magazin din țară.

În ultimă fază, în schimbul ambalajului gol, cumpărătorul va primi pe loc valoarea garanției pe care a platit-o inițial. Scopul acestui program este de a proteja mediul. În acest fel, peturile, dozele de bere și sticlele nu vor mai ajunge în râuri, pe marginea șanțurilor sau în păduri.

Mai citește și: Vouchere energie 2023. Beneficiarii ajutorului pentru facturile la energie au la dispoziţie încă o modalitate de plată. Schimbări de ultimă oră

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult