- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se scumpeşte hârtia igienică. Care este legătura cu prăbuşirea pieţei imobiliare americane

13 Feb, 09:41 • Cornel Ghimeșan
Preţul hârtiei igienice este din nou în creştere, la nivel mondial, o evoluţie care poate fi atribuită unui motiv neaşteptat, şi anume o scădere a pieţei construcţiilor. Mai precis, problemele de pe piaţa imobiliară americană au declanşat o criză în sectorul cherestelei, unde cotaţiile futures au scăzut cu peste 60% în ultimele 12 luni. Astfel, fabricile de cherestea au oprit activitatea, iar acest lucru provoacă efecte în lanţul global de aprovizionare cu hârtie, care depinde de produsele secundare.
Se scumpeşte hârtia igienică. Care este legătura cu prăbuşirea pieţei imobiliare americane

Se scumpeşte hârtia igienică. De vină ar fi criza din sectorul construcţiilor, care a declanşat o altă criză a cherestelei, spun specialiștii. Lumea se confruntă cu o criză a celulozei de lemn, materia primă pentru produse precum hârtia igienică sau șervețele.

Criza din sectorul construcţiilor a făcut ca în Canada, cel mai mare producător de cherestea de răşinoase din lume, aproximativ o treime din capacitatea producţiei de cherestea să fie închisă în Columbia Britanică. Ca urmare, costurile pentru celuloză la nivel global sunt în creştere, iar producătorii de hârtie igienică, inclusiv Kimberly-Clark, au implementat creşteri ale preţurilor în efortul de a creşte marjele. Potrivit firmei de cercetare NielsenIQ, preţurile cu amănuntul la hârtie igienică în SUA au crescut cu aproximativ 20% în perioada cuprinsă între luna iulie 2021 şi sfârşitul anului 2022, scrie news.ro.

Citeşte şi: Când vor fi realimentate cardurile de sprijin pentru alimente în 2023. Vouchere pentru elevi și sprijin pentru nou-născuți. Buget de 1,8 miliarde de euro pentru persoanele vulnerabile

Cum afectează războiul din Ucraina preţul la hârtia igienică

În plus, problemele logistice induse de pandemie şi invazia Ucrainei de către Rusia au cauzat fluctuaţii mari ale preţurilor şi unele lipsuri de materii prime. Astfel, la cherestea, piaţa a început să scadă după o creştere ameţitoare la un nivel record în 2021. Din acest motiv, consumatorii încearcă să facă faţă preţurilor mai mari la hârtie igienică trecând la mărci de magazine mai ieftine, cumpărând pachete mai mici sau pur şi simplu reducând consumul.

Citeşte şi: Noi norme pentru crescătorii de animale. Acestea sunt obligatorii dacă vor să încaseze bani de la APIA. Schimbări de la personalul fermei până la metodele de creștere

Scumpirea nu va dura foarte mult, deoarece impactul asupra preţurilor va fi în cele din urmă echilibrat de un consum mai slab şi mai multă ofertă disponibilă din nordul Europei. Concret, producătorii din Suedia şi Finlanda vor adauga o capacitate de producţie de un milion de tone pe an până în a doua jumătate a anului 2023, iar acest lucru va compensa complet pierderile din Canada, chiar dacă închiderile de fabrici din ţara nord-americană vor continua pe tot parcursul anului.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult