- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se taie bursele! Mii de elevi rămân fără bani chiar de sărbători

23 Dec, 23:30 • Stefan Simion
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, este ţinta unor acuzaţii grave din partea asociațiilor de părinți și elevi.
Se taie bursele! Mii de elevi rămân fără bani chiar de sărbători

Se taie bursele! Instituția condusă de Deca a semnat pentru acordarea ilegală de burse elevilor de liceu, iar acum se a flă în situaţia de a trimite școlilor adrese prin care le cere ca elevii să „renunțe” la banii promiși.

Se taie bursele! Dintr-o eroare, bursele sociale nu pot fi cumulate cu cele de studiu sau cu cele profesionale

Mai exact, Ministerul Educaţiei susţine că elevii care primesc burse de studiu trebuie scoși de pe listele de beneficiari ai programului social „Bani de liceu”.

Având în vedere solicitările elevilor beneficiari ai Programului național de protecție socială Bani de liceu de a renunța la acest sprijin financiar ca urmare a imposibilității cumulării acestuia cu alte burse, conform legislației în vigoare, solicitări centralizate și transmise Comisiei Naționale a programului de către comisiile Banii de liceu constituite la nivelul inspectoratelor școlare, precum și necesitatea operării acestor modificări în aplicația dedicată, la momentul depunerii acestor solicitări, vă comunicăm următoarele: operarea modificării solicitate de elevi se va realiza de către persoana desemnată inițial pentru introducerea elevilor în aplicație, accesând modulul de marcare a absentelor, selectând statusul Retras și marcând data retragerii”, se arată într-o informare obţinută de edupedu.ro.

Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă două hotărâri de Guvern. Elevii cu bursă socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că au dreptul de a primi burse cumulate.
Elevii care primesc bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004, mai informează sursa citată.
Citeste si 2023 vine cu vești bune pentru elevi! De la 1 ianuarie vor crește și alocațiile!

Ce este şi cum funcţionează programul „Bani de liceu”

Se taie bursele! Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” este derulat de Ministerul Educaţiei începând cu anul 2004. În anul şcolar 2022-2023, bursa „Bani de liceu” va fi acordată pentru 20.948 de elevi.

Conform Hotărârii de Guvern 712/2018, beneficiarii programului „Bani de liceu” sunt elevii aflați în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 500 de lei. De asemenea, beneficiază de acest program  şi elevii aflați sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiției de venit.

Citeste si Mai puţini bani pentru elevii silitori. Zilele libere şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

În hotărârea de mai sus apare că sprijinul financiar de 250 de lei din cadrul programului „Bani de liceu” se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție.

Pentru a beneficia de acest sprijin, elevii au depus dosar la instituţia de învăţământ în perioada 15-25 septembrie. Acum, o parte dintre aceștia sunt nevoiţi să renunțe la bursă pentru că nu poate fi cumulată cu cea socială.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult