- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja a convocat comandamentul energetic de iarnă. Sfaturile ministrului pentru românii care rămân fără curent

08 Jan, 15:40 • Adrian Popovici
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunță că a convocat comandamentul energetic de iarnă ca urmare a perioadei geroase care urmează. De asemenea, acesta a oferit o serie de sfaturi celor care rămân fără curent din cauza condițiilor meteorologice
Sebastian Burduja a convocat comandamentul energetic de iarnă. Sfaturile ministrului pentru românii care rămân fără curent

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunță faptul că a convocat o ședință a comandamentului energetic de iarnă. El a luat această decizie deoarece urmează o scădere drastică a temperaturilor în perioada următoare.

Pe lângă faptul că a anunțat o ședință a comandamentului de iarnă, Sebastian Burduja a oferit o serie de sfaturi în cazul în care, din cauza condițiilor meteorologice, anumite zone din țară vor rămâne fără energie electrică.

 „Gerul vine și trebuie să fim pregătiți. Am convocat ședința comandamentului energetic de iarnă și vom face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme. Totuși, în eventualitatea unor condiții meteorologice extreme, în urma cărora veți rămâne fără curent, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra casa caldă, pentru a crește temperatura corpului și pentru a rămâne în siguranță”, a scris ministrul Sebastian Burduja.

Acesta a subliniat faptul că în cazul în care cablurile electrice de pe stâlpi se rup este indicat să nu le atingem și să transmitem această informație companiilor care asigură furnizarea de curent electric.

„Important: dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei de utilități!”, a transmis ministrul.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Energiei, despre rezervele de gaz ale României. Sebastian Burduja: „Vine gerul, dar suntem pregătiţi”

Sfaturile lui Sebastian Burduja pentru românii care rămân fără curent

În mesajul său, Sebastian Burduja a vorbit și despre sfaturile practice pentru cei care nu au energie electrică, un ghid scris de profesorul Chisalita Dumitru.

„Toate sfaturile sunt într-un super ghid, pregătit de prof. Chisalita Dumitru, de la Asociația Energia Inteligentă”, a adăugat ministrul.

În timpul unei Pene de Curent Majore – Acțiuni Generale

  • Opriți toate aparatele electrice, în special cele care au elemente de încălzire.
  • Deconectați echipamentele „sensibile la supratensiuni”, cum ar fi computerele.
  • Țineți un întrerupător de lumină aprins pentru a ști când revine curentul.
  • Porniți un radio care funcționează cu baterie și ascultați un post de radio local pentru informații.
  • Verificați-vă vecinii pentru a vedea dacă au nevoie de asistență, în special dacă sunt în vârstă sau au un handicap.
  • Dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei dvs. de utilități.
  • Stocați alimente și băuturi ușor de încălzit pentru a vă încălzi din interior spre exterior.
  • Creați micro-medii pentru a reține căldura.
  • Depozitați pături și îmbrăcăminte caldă.

În timpul unei Pene de Curent Majore – Creați un microclimat în interiorul casei – Păstrează-ți casa caldă fără curent

  • Instalați un cort într-o cameră care se conectează cu o baie și petreceți timp/dormiți în interiorul cortului. Fără cort? Pune pături peste o masă pentru un efect similar.
  • Acoperiți podelele neizolate din vinil sau din lemn de esență tare cu covoare sau pături.
  • Agățați pături grele peste ferestre și uși exterioare, în special ușile glisante din sticlă.
  • Petreceți cea mai mare parte a zilei și a nopții în cea mai caldă cameră, închisă fata de restul casei.
  • Acoperiți ferestrele cu folie cu bule ca izolator.
  • Blocați curentul de aer sub uși tăind picioarele unei perechi de dresuri și îndesând șosete în ea.

Citește și: Sebastian Burduja este optimist: În 2027 ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are