- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, afirmă că România va dispune de cea mai mare producție de gaz până în anul 2027!

20 Nov, 19:33 • Oprea Alina
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, face afirmații incredibile! România va fi sttaul care va dispune de cea mai mare producție de gaze naturale până în anul 2027!
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, afirmă că România va dispune de cea mai mare producție de gaz până în anul 2027!

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat, în decursul zilei de luni, la o conferință de specialitate, că România va avea cea mai importantă producție de gaz din Europa, începând cu anul 2027, pri intermediul proiectului Neptun Deep.

„Suntem ţara cu cea mai importantă producţie de gaz din Europa, cu certitudine din 2027, prin proiectul Neptun Deep, dar şi astăzi, pe toate statisticile pe care le-am văzut, România este pe locul unu în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de acoperire a consumului din surse proprii de producţie.

Aşadar, avem cea mai mare independenţă energetică la nivelul Uniunii Europene, prin prisma disponibilităţii de gaze onshore şi prin ceea ce face Black Sea Oil & Gas în zona de nearshore în Marea Neagră. Cred că trebuie să ne asumăm acest rol.”, a comunicat Sebastian Burduja, la Forumul Gazelor Naturale 2023, organizat de Financial Intelligence, potrivit bugetul.ro.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, anu7nță că Roânia va avea cea mai mare producție de gaze naturale!
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, anu7nță că Roânia va avea cea mai mare producție de gaze naturale!

Ai putea fi interesat și de: Sebastian Burduja, declarații despre marile proiecte din domeniul energiei: „Sunt multe motive de optimism legate de direcţia României în următorii ani când vine vorba de energie. Finanțarea este critică”

Sebastian Burduja confirmă că România are rezervele necesare!

„Suntem atenţi şi la discuţiile legate de regulamentul privind emisiile de metan – şi cred că, în ultima variantă, cu siguranţă stăm mai bine decât în ceea ce s-a circulat anterior la nivel european. De asemenea, în anii care vor veni, anticipăm punerea în funcţie a unor importante capacităţi pe gaz. Cunoaştem cu toţii, la Mintia 1700 de megawaţi putere instalată, la Işalniţa aproape 900 de megawaţi, la Turceni, dar şi la Craiova, prin modernizarea sistemului de termoficare.

Aşadar, avem toate premisele să fim un lider, să fim un furnizor de stabilitate şi de securitate. Eu m-aş bucura să rămână, în România, în totalitate (gazele din Marea Neagră – n. r.) şi să fie folosite în industrie, pentru că acolo gazele au cea mai mare valoare adăugată. Dacă ne gândim la industria farma, dacă ne gândim la îngrăşăminte chimice, toate aceste aceste segmente ale economiei sunt modalităţi de a adăuga valoare gazelor pe care le vom exploata în Marea Neagră.”, a declarat Sebastian Burduja, conform sursei citate.

Gaze din Marea Neagră

Potrivit celor spuse de Ministrul Energiei, gazele din Marea Neagră pot fi folosite si pentru centrale pe gaz, să fie transformate în energie electrică sau să fie folosit gazul natural comprimat.

„România era ultima ţară care nu avea o reţea de staţii de gaz natural comprimat. E o soluţie mult mai puţin poluantă decât gazul petrolier, de exemplu. Şi putem să folosim acest gaz şi în sisteme de transport public.”, a adăugat Ministrul, conform celei citate.

Sebastian Burduja a mai menținat și că Româna nu va avea probleme din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale în această iarnă.

„Suntem în bună regulă pentru o iarnă normală. Asta înseamnă unul, maxim două episoade de ger/viscol pe lună, un episod putând dura între trei şi şapte zile. Cred că ultimele ierni au fost mai blânde decât o iarnă normală. Pentru acest sezon rece, prin gradul de umplere pe care-l avem azi – şi în continuare suntem în supra-plin, deci peste 100% – deşi am început să extragem mai mult decât reuşim să mai injectăm în această perioadă.

Sebastian Burduja, despre gazele naturale din Marea Neagră
Sebastian Burduja, despre gazele naturale din Marea Neagră

De asemenea, avem securizată această opţiune cu Azerbaidjan, despre care am mai vorbit, până la 1 miliard de metri cubi de gaz disponibil şi, nu în ultimul rând, gazul natural lichefiat pe ruta Turcia-Bulgaria-România sau Grecia-Bulgaria-România”, a comunicat şeful de la Energie, potrivit sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Ministrul ungur, Peter Szijjarto, la conferința de la București împreună cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Problema aprovizionării cu energie este prea politizată și prea ideologizată în Europa.”