- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja, plângere la DIICOT din cauza unui clip deepfake. Imaginea ministrului, folosită pentru escrocherii

12 Apr, 11:06 • Adrian Popovici
Ministerul Energiei anunţă că a fost depusă plângere penală la DIICOT după ce imaginea şi vocea ministrului Sebastian Burduja au fost folosite ilegal într-un videoclip deepfake şi într-un articol fake news.
Sebastian Burduja, plângere la DIICOT din cauza unui clip deepfake. Imaginea ministrului, folosită pentru escrocherii

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi că a făcut o plângere penală la DIICOT, după ce a fost victima unei campanii de deepfake care s-a folosit imaginea sa pentru a promova platforme de investiții, oferindu-le cetățenilor promisiuni de câștiguri financiare, după cum transmite News.ro.

În ultimul timp, au apărut în spațiul public două materiale de dezinformare care au implicat folosirea ilegală și manipulată a imaginii și a declarațiilor date de-a lungul timpului de Sebastian Burduja.

Unul dintre acestea constă într-un videoclip deepfake, în timp ce celălalt este un articol de tip fake news. Ambele susțin în mod fals că Sebastian Burduja promovează o platformă investițională creată de două companii, garantând câștiguri financiare pentru cetățeni.

După cum explică Sebastian Burduja, aceste materiale nu doar că utilizează ilegal vocea și imaginea sa , dar și încorporează linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potențiale amenințări cibernetice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

Te-ar putea interesa și: DNSC anunț de ultimă oră! Un nou tip de fraudă face prăpăd printre români. Deepfake-urile se înmulțesc pe zi ce trece

Sebastian Burduja, plângere la DIICOT

Ministrul Energiei a declarat că s-a adresat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), cerând să se ia măsurile legale necesare. Acest lucru include eliminarea conținutului fals de pe platformele de socializare și de pe internet, pentru a împiedica răspândirea acestuia și pentru a preveni săvârșirea continuă a infracțiunilor. Infracțiunile cu care DIICOT a fost sesizat includ înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic și comunicare de informații false.

„Am depus astăzi încă o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în accesarea unei platforme investiționale. Este o problemă reală, care cel mai probabil se va agrava cu cât aceste tehnologii vor evolua. Informațiile false și utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezintă o amenințare reală nu doar la adresa românilor, ci, de multe ori, și a securității naționale.

Astfel de acțiuni subminează încrederea în instituțiile statului și pot avea efecte devastatoare asupra piețelor financiare și a economiei naționale, mai ales când vorbim despre sectorul energetic. Românii ar trebui să fie precauți în accesarea platformelor care promit profituri uriașe peste noapte. În plus, cetățenii ar trebui să consulte ghidul Directoratului Național de Securitate Cibernetică prin care pot învăța cum să evite astfel de înșelătorii”, a declarat Sebastian Burduja.

Citește și: Primele victime ale reclamelor deep fake de pe platformele sociale. Trei persoane din Hunedoara, păgubite de mii de euro după ce au fost păcălite să cumpere acţiuni de la falşi brokeri