- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta produce tot mai multe pagube. Un fermier din Constanța, nevoit să-și vândă toate vacile. „Anul acesta nu a plouat din 6 august până acum, nicio ploaie utilă”

30 Oct, 16:09 • Cornel Ghimeșan
Un fermier din Constanța s-a văzut nevoit să renunțe la ferma sa de vaci. Avea 270 de animale pe care le creștea, iar din acestea a păstrat doar patru ca să producă necesarul de lapte și brânză pentru familie și lucrătorii din fermă.
Seceta produce tot mai multe pagube. Un fermier din Constanța, nevoit să-și vândă toate vacile. Anul acesta nu a plouat din 6 august până acum, nicio ploaie utilă

Fermierul Gheorghe Lămureanu, care are o mie de hectare de cultură mare, dintre care 500 de hectare irigate, a apus că seceta l-a determinat să renunțe la animale. Agricultorul a decis, după mai mulți ani de nemulțumiri în legătură cu producțiile, a decis să vândă animalele fiindcă hrana lor era prea costisitoare.

Citește și Mugur Isărescu confirmă situația gravă în care se află românii. „Sunt preocupări continue dedicate acestui subiect”

Un fermier din Constanța, nevoit să-și vândă vacile

„Nu am mai putut face producție să hrănim tot efectivul de animale. Când ai două vaci, le paști pe marginea drumului. Noi am oprit 4 vaci pe care le-am mai ținut 15 ani. Le-am cumpărat cu 100.000.000 de lei vechi. La abator le-am dat cu 1.500 – 2.000 de lei bucata, cum am dat și 400 de oi și 200 de capre, cu 100 de lei bucata, un milion de lei vechi”, a spus fermierul constănțean.

Din cauza schimbărilor climatice și a factorilor politici, dezvoltarea fermei a devenit imposibilă. Fermierul e de părere că, în următorii ani, multe ferme mici sau mijlocii se vor desființa.

„La noi anul acesta nu a plouat din data de 6 august până acum, nicio ploaie utilă, înțelegând ploaie peste 10 litri. Au căzut 2-3 litri pe metru pătrat, de câteva ori. Am făcut la irigat 8 tone, 8,5 tone de porumb, iar la neirigat 2,5 – 3 tone la hectar. La mazăre am făcut 2 tone, că suntem obligați să punem 10% proteaginoase. Anul acesta mai lăsăm și 5% pârloagă, ce o să facem?”, a declarat fermierul Gheorghe Lămureanu pentru Agrointeligența.

Citește și Job-ul pentru care primești 500 de lei pe zi. Angajatorii caută personal în disperare, nu e nevoie nici măcar de diplomă de BAC

Sunt tot mai multe cazuri de producători care au ajuns să-și vândă fermele. În România, 45% dintre fermieri sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile, potrivit statisticilor oficiale. Motivele principale sunt recoltele distruse de secetă, cheltuielile mari de producție și prețurile mult mai mici la unele cereale față de cele de anul trecut.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult