- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Secolul 21 nu este pentru toți. Satul din România în care românii trăiesc ca în Evul Mediu fără apă și curent

04 Apr, 11:15 • Bumbeneci Diana
Epoca Anno Domini nu a adus evoluție pentru toți, mai ales atunci când vine vorba despre români. Într-un sat din România, oamenii trăiesc fără curent și apă.
Secolul 21 nu este pentru toți. Satul din România în care românii trăiesc ca în Evul Mediu fără apă și curent

Sărăcia e la ea acasă într-un sat din România. Într-un cătun în care oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, deşi sunt la doi paşi de civilizaţie, totul pare să de destrame de la o zi la alta. Satul Balta Roşie din judeţul Botoşani nu se află în vârf de munte, însă nu este conectat la reţeaua de curent, iar oamenii cară apă în butoaie de la câţiva kilometri distanţă. Autoritățile de la nivel local susțin că nu au soluții mai bune, umeri când vine vorba de soluţii, anunță Antena3.

Satul din România în care nu există apă sau curent

O femeie care încă mai locuiește în acest sat povesteşte că abia a reuşit să facă rost de un generator pentru a putea conecta maşina de spălat şi astfel să spele hainele. Apă, însă, nu are la îndemână şi trebuie să aducă cu căruţa, în butoaie, de la aproximativ doi kilometri depărtare, iar acest lucru îl face de câteva ori pe săptămână, deoarece nu are încotro.

În cătunul Balta Roşie, oamenii îşi aduc provizii, zi de zi, cu căruţa, mulți nu au mașini, iar cei care nu au nici cal, apelează la vecini pentru a-i ajuta să își procure cele necesare. Şi nu sunt racordaţi la reţeaua electrică. Unii localnici au panouri solare, însă nu de la autorităţi, ci datorită unui biciclist care a bătut ţara în lung şi-n lat pentru a le aduce copiilor din sat lumină în casă.

Ai mai putea citi: Incredibil! Acesta este locul superb din România în care poți cumpăra o casă cu doar 500 de euro

Satul Balta Roșie Botoșani
Satul Balta Roșie Botoșani

„Dacă e Soare afară, avem şi curent. Dacă nu, nu avem curent”, a explicat o tânără.

Autorităţile locale spun că reţeaua electrică e o problemă pe care nu o pot rezolva din cauza costurilor mari. Cu toate acestea însă, locuitorii satului sunt nemulțumiți de modul în care administrația locală își face treaba.

„Zona Balta Roşie este o zonă extravilană. În momentul de faţă nu găsim nicio finanţare pe zona respectivă, atât timp cât este extravilană. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere reţea electrică, dar pe extravilan. Este mult mai greu şi pentru noi, cu fonduri locale”, a explicat Dan Oleieru, primarul oraşului Flămânzi.

Oamenii spun că interesul autorităţilor de a investi în reţeaua electrică a scăzut de când cătunul a fost separat în două de singurul drum care trcece prin sat.cLocalnicii de pe partea stângă a drumului aparţin de comuna Copălău, iar cei de pe partea dreaptă aparţin de oraşul Flămânzi.

Citește și: Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult