- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ședință de urgență la Guvern din cauza codului roșu de caniculă. Decizia lui Marcel Ciolacu

11 Jul, 14:03 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut joi miniștrilor Sănătății și Internelor să convoace de urgență o videoconferință cu prefecții pentru a stabili unele măsuri ce se impun, după ce a fost emis cod roșu de caniculă.
Ședință de urgență la Guvern din cauza codului roșu de caniculă. Decizia lui Marcel Ciolacu

Ședință de ultim moment la Guvern. Decizia lui Ciolacu vine după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare cod roșu de caniculă în aproape toată țara, pentru sâmbătă și duminică.

Ședință de urgență la Guvern

„Pentru că urmează zile în care avem cod roșu de caniculă, solicit Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, să convoace de urgență o videoconferință cu prefecții și reprezentanții administrației locale.

Trebuie luate toate măsurile pentru protejarea populației și pentru adaptarea programului de lucru al agenților economici conform legislației în vigoare”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineața, o atenționare cod roșu de caniculă, care va afecta aproape toată țara în weekend. Vor fi sub cod roșu Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, inclusiv Bucureştiul.

Citește și: Temperaturi fără precedent în România. A fost emis un nou COD ROȘU de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Meteorologii anunță temperaturi uriașe în weekend.

Mâine, valul de căldură se va extinde, iar temperaturile vor crește.

Potrivit avertizării cod galben valabile vineri, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de canicula în aproape toată țara
Tot vineri, în cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod roșu în weekend pentru mai mult de jumătate din țară
Sâmbătă și duminică, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Tot în weekend, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

 

Citește și: Meteo 11-13 iulie. ANM anunță cum va fi vremea în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult