- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat noile calcule ale pensiilor pentru cele cinci milioane de români

08 Oct, 10:46 • Oprea Alina
Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut declarații cu privire la noile calcule ale celor cinci milioane de pensii în exclusivitate pentru Antena 3
Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat noile calcule ale pensiilor pentru cele cinci milioane de români

O nouă metodă de reevaluare a cinci milioane de pensii ale românilor a fost dezvăluită în premieră pe postul Antena 3 CNN. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a detaliat în timp real formula și procedurile folosite pentru recalcularea pensiilor.

Vezi mai multe despre: Premierul Marcel Ciolacu impune termen de două săptămâni ca amendamentele legii pensiilor să fie trecute prin Parlament!

”Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce  împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare  vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment.  Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019.

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani, Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare.”, a declarat Daniel Baciu, în exclusivitate, pentru Antena 3.

recalcularea pensiilor
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Acesta a fost întrebat și despre situația celor care au grupe de muncă, iar Daniel Baciu a dat explicații fără ezitare.

”această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosarele care sunt acum în sistemul public.Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă ce calcul este menită să înlăture inechitățile.”, a adăugat Șeful Casei Naționale de Pensii, conform Antena 3.

Cât va dura recalcularea pensiilor

Întâi de toate, românii vor să știe dacă până anul viitor vor fi recalculate toate pensiile, incluzând indexarea, dar și durata acestei recalculări.

”În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.
Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată. Este un proces pe final. Suntem la 90% din numărul dosarelor evaluare. Fiecare dosar este verificat și digitalizat. După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul.”,
a concluzionat Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Antena 3.

Vezi mai multe despre: Alertă de la Casa de Pensii! Frauda care vizează toți pensionarii. Taxa de 1.000 de lei, noua escrocherie