- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Senatul a votat! Se schimbă complet perioada de valabilitate a permiselor de conducere în 2024

27 Feb, 17:26 • Bumbeneci Diana
Se modifică durata de valabilitate a permiselor de conducere: pentru unii crește, pentru alții scade.
Senatul a votat! Se schimbă complet perioada de valabilitate a permiselor de conducere în 2024

Vești bune pentru românii interesați de permisele de conducere. Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani. Decizia are ca obiectiv principal modificarea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat marţi de Senat.

Altă valabilitate pentru permisele de conducere

Proiectul privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.

Vezi și: O nouă plată pentru fermierii români. APIA pune în joc 390 de milioane de lei

Modificarea, aplicată doar permiselor care vor fi eliberate ulterior
O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Vezi și: Calendarul detaliat al alegerilor 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult