- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Calendarul detaliat al alegerilor 2024

22 Feb, 12:00 • Bumbeneci Diana
Calendarul alegerilor 2024. Românii vor merge la urne în iunie, septembrie și decembrie 2024.
Calendarul detaliat al alegerilor 2024

Coaliția de guvernare a stabilit  în urma discuțiilor dintre PNL și PSD, dar și în urma unei consultări informale la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, calendarul celor cinci runde de alegeri care se vor desfășura în anul 2024. Iată când vor vota românii.

Calendar alegeri 2024

1. Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în data de 9 iunie.

PSD şi PNL vor candida împreună, pe aceeași listă, ca alianță electorală, la alegerile europarlamentare. La alegerile locale, cele două partide vor candida separat.

2. Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, urmând să fie alese una din următoarele trei variante:

Vezi și: LIVE. Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

Turul I pe 1 septembrie, Turul II pe 15 septembrie
Turul I pe 8 septembrie, Turul II pe 22 septembrie
Turul I pe 15 septembrie, Turul II pe 29 septembrie

***Premierul Marcel Ciolacu a declarat că sunt șanse mai mari să fie alese datele de 8-22 septembrie pentru a se evita suprapunerea cu 15 septembrie când se întorc elevii la școală.

Sondaj Sociopol: 59% dintre români au mare încredere în Primărie

Am dovedit, PNL și PSD, că putem să luăm decizii în momente dificile, ca și entități politice ale României. A fost criză pandemică, criză energetică, au fost crizele din PNRR, exercițiile financiare, în toate vorbim de dezvoltarea țării. O putere politică ca să fie credibilă trebuie să fie votată de cât mai mulți români.

Alegerile locale reprezintă cel mai mare interes al cetățeanului. Faptul că noi am decis să facem această comasare este un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis și le mulțumesc colegilor mei din PSD, la fel ca și colegii din PNL să avem și o alianță pentru lista de europarlamentare.

Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui bal extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în luptă! Este vorba despre coerență, asumare și de drumul României nu neapărat de astăzi, ci de viitor. În trecut România a mai luat astfel de decizii, așa am putut reuși să intrăm în UE și NATO,

De aceea am hotărât, în afară de comasare și alianță pentru lista de europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie, una dintre cele trei variante va fi aleasă, crede că cea de mijloc deoarece pe 15 încep elevii școala și nu vrem să încurcăm și data de 8 decembrie pentru alegerile finale”, a transmis Marcel Ciolacu, în ședința care a avut loc miercuri.

3. Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 8 decembrie.

Nu este exclus ca PSD și PNL să candideze ca alianță electorală, pe aceeași listă, și la alegerile parlamentare. Decizia pentru moment se referă doar la europarlamentare și nu exclude viitoare candidaturi similare.

Ai mai putea citi pe acest subiect și: Sorin Grindeanu, declarații de ultim moment cu privire la comasarea alegerilor. „Este o chestiune de zile”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult