- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Serviciile contabile se schimbă. Cum vor fi emise facturile de la 1 ianuarie 2024!

07 Nov, 09:50 • Oprea Alina
Serviciile contabile vor suferi schimbări începând cu anul 2024. Radu Georgescu a publicat pe pagina sa de Facebook o sinteză a modului în care acestea vor fi modificate!
Serviciile contabile se schimbă. Cum vor fi emise facturile de la 1 ianuarie 2024!

Radu Georgescu este un analist cu experiență în conducerea departamentelor financiare, iar acesta a publicat, de curând, că serviciile contabile vor suferi anumite schimbări începând cu anul 2024. Totodată, acesta a publicat pe pagina sa de Facebook o sinteză a modului în care acestea vor fi modificate, Radu Georgescu având experiență în departamentul menționat anterior pentru companii multinaționale și companii antreprenoriale.

„De la 1 ianuarie 2024 serviciile contabile se modifică radical. Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturile primite pe email, poștă etc. De la 1 ianuarie 2024 contabilii vor face înregistrări contabile folosind baze de date (fișierele XML din sistemul e- factură). De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e – factură.”, a comunicat Radu Georgescu, potrivit ziare.com.

Ai putea fi interesat de: Mircea Coşea, previziune sumbră: „Măsurile ne vor lovi în cel mult șase luni, sunt de strictă contabilitate bugetară, nu au fost analizate efectele”

Se schimbă serviciile contabile în 2024!
Se schimbă serviciile contabile în 2024!

Ce pași trebuie urmați?

Radu Goergescu a vorbit despre pașii care ar trebui urmați în vederea acetsor schimbări contabile.

„Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul e – factură. Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme / PFA-uri din România. Cum te înregistrezi în sistemul e – factură. Înregistrarea se face prin depunerea declarației 084 și permite transmiterea și primirea facturilor prin sistemul e – factură din SPV.”, a adăugat Radu Georgescu, potrivit sursei citate.

Cum se vor schimba serviciile contabile începând cu anul 2023?

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024 toate firmele și PFA-urile din România (plătitoare sau neplătitoare de TVA) trebuie să trimită în sistemul e- factură toate facturile B2B (facturi emise către alte firme / PFA -uri din România). Facturile se trimit în sistemul e – factură în maxim 5 zile de la dată emiterii. Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e – factură (începând cu dată de 1 iulie 2024). Nu se mai pot deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e – factură (începând cu dată de 1 iulie 2024).”, a completat Radu Goergescu, potrivit sursei citate.

Radu Goergescu, despre schimbarea serviciilor contabile!
Radu Goergescu, despre schimbarea serviciilor contabile!

Este posibil ca o e-factură să fie stornată?

„Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factură electronică RO eFactura.În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factură, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Dacă se corectează o factură (stornare etc), factură electronică corectată se transmite în e – factură.”, a completat acesta, conform celei citate.

Se vor acorda amenzi?

Radu Georgescu a comunicat într-un mod foarte concis faptul că netrimiterea facturilor însistem e-factură va semnala amenzi care pornesc de la 1.000 de lei și ajung la 10.000 de lei.

”De asemenea înregistrarea după dată de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul e- factură se amendează cu suma TVA-ului trecută pe factură. Amenzile se aplică după dată de 1 aprilie 2024.

Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze e – factura. Contabilii se vor transforma în analiști financiari. Partea frumoasă este că oamenii din contabilitate nu vor mai înregistra manual informațiile. Ei se vor transforma în analiști financiari care vor interpreta datele financiare și vor ajuta firmele să fie mai profitabile.”, a comunicat Radu Goergescu pe pagina sa de Facebook, potrivit celor citate.

Ai putea fi interesat de: Sumă uriașă furată din mai multe școli din Dâmbovița. Două contabile au sustras 660.000 de lei din instituțiile de învățământ