- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Bucura Oprescu anunță două mari schimbări pentru pensionari. „Dacă cuantumul este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei”

04 Nov, 10:21 • Bumbeneci Diana
Toate pensiile vor fi recalculate, iar românii au primit promisiunea că vor avea mai mulți bani în 2024. Simona Bucura Oprescu a făcut noi declarații despre legea care ține cu sufletul la gură milioane de pensionari.
Simona Bucura Oprescu anunță două mari schimbări pentru pensionari. „Dacă cuantumul este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a făcut noi declarații legate de legea pensiilor, unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului. Aceasta a explicat, la România TV, că potrivit noii legi pensiile românilor vor creşte de două ori în anul 2024 şi că toate pensiile vor fi recalculate. De la 1 septembrie 2024, românii vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele pe care le au fiecare, iar ministrul afirmă că „vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie”.

Simona Bucura Oprescu anunță două mari schimbări pentru pensionari

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi

”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a mai explicat că cea de-a doua creştere a pensiilor va fi în luna septembrie 2024, schimbare ce a fost confirmată și de premierul Marcel Ciolacu zilele anterioare.

Vezi și: 90% în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Ministrul Muncii: „Peste 3 milioane de români vor primi pensii mai mari”

 „Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie. Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari.

Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie, fiindcă respectăm legea. Pe noua lege avem menţinerea acestei majorări a pensiilor pe un mecanism format din rata inflaţiei plus 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Prin urmare, anul viitor nu facem altceva decât să le aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

De altfel, Simona Bucura-Oprescu a explicat şi care va fi impactul bugetar.

„Astăzi avem un impact bugetar lunar, cu pensiile, de 9,6 miliarde lei. Începând cu 1 ianuarie, în momentul în care se aplică majorarea de 13,8 la sută vom avea o cheltuială de 11,32 miliarde lei, adică aproximativ 9 la sută din PIB, iar începând din 1 septembrie vom avea un impact de 13,8 miliarde lei. (…) Se va face recalcularea tuturor dosarelor de pensie, ceea ce înseamnă că fiecare dintre dânşii vor beneficia de aceste puncte de stabilitate, dar şi salariaţii. Această formulă încurajează munca şi în felul acesta eliminăm inechităţile”, a mai spus ministrul.

Întrebată despre pensia de urmaş, Simona Bucura-Oprescu a explicat care sunt modificările.

„Toate pensiile vor fi recalculate. În ceea ce priveşte pensia de urmaş pentru soţul supravieţuitor, cuantumul este de 50 la sută din din cuantumul decedatului, Pentru copii până la 16 ani, respectiv 26 de ani, dacă aceştia îşi continuă studiile, aceştia vor beneficia de 75 la sută din cuantum pentru 2 urmaşi şi sută la sută pentru 3 sau mai mulţi urmaşi. Dacă cuantumul este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei fiecare urmaş”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

Vezi și: Măsurile fiscale devin legi în România. Lista măsurilor ce vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult