- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Bucura Oprescu, cele mai noi detalii despre majorarea, impozitarea și recalcularea pensiilor: „Este un proces de migală”

07 Feb, 20:42 • Adrian Popovici
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că autoritățile sunt pregătite pentru recalcularea tuturor pensiilor conform noii legi, iar procesul de reevaluare a dosarelor este aproape finalizat. Până pe 4 martie, trebuie să fie stabilite și normele de aplicare a legii, însă ministrul afirmă că acestea vor fi finalizate la timp.
Simona Bucura Oprescu, cele mai noi detalii despre majorarea, impozitarea și recalcularea pensiilor: „Este un proces de migală”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că autoritățile sunt pregătite pentru recalcularea tuturor pensiilor conform noii legi, iar procesul de reevaluare a dosarelor este aproape finalizat. Până pe 4 martie, trebuie să fie stabilite și normele de aplicare a legii, însă ministrul afirmă că acestea vor fi finalizate la timp,  după cum a explicat aceasta la România TV.

Miercuri seara, la România TV, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a asigurat că autoritățile sunt pregătite pentru recalcularea pensiilor începând din septembrie, conform prevederilor noii legi.

„Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare. Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Citește și: Topul pensiilor din România în 2024. Un român depășește pragul de 100.000 de lei pe lună

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Foto arhivă
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Foto arhivă

Ce spune Simona Bucura Oprescu despre recalcularea pensiilor?

Simona Bucura Oprescu a subliniat că procesul de recalculare a pensiilor este unul complex și că normele de aplicare sunt la fel de importante ca și legea în sine. Ea a adăugat că există aspecte sensibile care țin de deciziile Curții Constituționale a României (CCR), față de care trebuie acordată o atenție deosebită, precum și alte legi care influențează sistemul de pensii, cum ar fi Codul Muncii și Codul Administrativ. Toate aceste aspecte, împreună cu Legea 360 referitoare la pensii, trebuie examinate în totalitate pentru a evita situațiile în care există interpretări divergente ale legii.

„2024 va fi primul an în care românii vor primi pensii majorate si în care vor beneficia de două momente – cheie. Creșterea de 13,8% a punctului de pensie și punerea în plată a recalculării de la 1 septembrie 2024. Arătăm că munca stăruitoare învinge totul. Cu colegii de la MM și CNPP am muncit pe rupte ca să fim gata cu o lege bună, la timp. nu numai pensionarii, ci și noi care muncim acum, să știm că avem o lege bună, respect când iesim la pensie”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru 2.500 de pensionari. Din cauza indexării pensiilor cu 13,8%, nu mai primesc gratuitate la transportul public în comun