- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sindicatele propun noi salarii pentru profesori. Debutanții să aibă 4.000 de lei, iar cei la final de carieră 7.000

22 May, 08:23 • Bumbeneci Diana
Se propun noi salarii pentru profesori. Este vorba despre 4.000 de lei pentru debutanți și 7.000 de lei pentru cei la final de carieră.
Sindicatele propun noi salarii pentru profesori. Debutanții să aibă 4.000 de lei, iar cei la final de carieră 7.000

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, este de părere că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar, anunță news.ro.

Ce salarii vor sindicatele pentru profesorii din învățământ

Marius Nistor a mai explicat că profesorii au respins propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social.

Întrebat care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete.

„O îngrijitoare primește în jur de 1.900 de lei, cu alocație de hrană, cu tot, personalul didactic debutant cu studii superioare de lungă durată primește în jur de 2.580 de lei, cu alocație de hrană, personalul cu grad didactic 2, cu studii superioare de lungă durată și vechime de 25 de ani ajunge la aproximativ 3.500 – 3.600 de lei și ne ducem către personalul didactic care se află la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate să ajungă la salariul net de bază de aproximativ 4.000 – 4.500 de lei. Acestea sunt salariile din prezent”, a spus el.

Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învatamantul Preuniversitar (USLIP) protesteaza fata de alocarile bugetare pentru anul 2022, in fata prefecturii din Iasi , miercuri , 22 decembrie 2021. Inquam Photos / Liviu Chirica

Cât despre solicitările profesorilor, Marius Nistor a explicat că „pleacă de la acea referință stabilită de comun acord cu ministrul Educației, ca salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Plecând de la această referință, să apară creșteri graduale pentru toate celelalte funcții existente în sistemul de învățământ”.

Oficialul a mai transmis și că „solicitările sunt decente, normale și se respectă o practică care există la nivel european

Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice, potrivit News.ro.

Ai mai putea citi și: Începe programul Litoralul pentru toți! Cum poți avea parte de tarife începând cu 52 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult