- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situația îngrijorătoare de pe șantierul centralei nucleare Cernavodă a atras atenția Securității

24 Mar, 11:53 • Andrei Alina
Multe dintre lucrările de construcții și montaj de la reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă erau atât întârziate și necorespunzătoare calitativ, cu puțin timp înainte de căderea regimului Ceaușescu, șantierul era dezorganizat și lipseau muncitorii calificați. O posibilă cauză o reprezentau condițiilor grele de muncă, locuire și viață în care își desfășurau activitatea cei care munceau acolo, se arăta într-o notă marcată ″Secret″ și datată 14 decembrie 1989 a Direcției a II-a de contraspionaj economic a Departamentului Securității Statului (DSS), adresată conducerii instituției, declasificată în martie 2022.
Situația îngrijorătoare de pe șantierul centralei nucleare Cernavodă a atras atenția Securității

Documente ale Direcției a II-a de contraspionaj economic a serviciului comunist de informații (fosta U.M. 0617), consultate de profit.ro, arată că instituția cunoștea în detaliu starea dezastruoasă a economiei românești de la acel moment, nefiind însă limpede în ce măsură rapoartele ei pe acest subiect ajungeau și la vârful conducerii de partid și de stat sau rămâneau în circuit strict intern, pentru uzul exclusiv al șefilor Securității.

Astfel, într-o notă a Direcției a II-a de contraspionaj economic a Securității din 14 decembrie 1989 era scoasă în evidență ″execuția unui mare volum de lucrări de construcții-montaj cu abateri de la documentațiile tehnice și normele de calitate, ceea ce impune remedieri și în unele situații chiar refaceri totale″, inclusiv lucrări făcute ″la întâmplare, fără să respecte întocmai succesiunea tehnologică″, din cauza dezorganizării de pe șantier, astfel că unele instalații ″a trebuit să fie demontate pentru a se putea executa lucrări ce erau prevăzute a fi realizate anterior″. ″(…) s-au decontat lucrări de montaj neexecutate în valoare de circa 800 milioane lei pentru echipamente și utilaje care au fost doar scoase din depozite și amplasate în spațiile tehnologice″, se menționează în documentul citat, referitor la șantierul de la Cernavodă.

Citește și: Nuclearelectrica are planuri mărețe. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc

Raportul arată că dintr-un total de 850 de sudori pregătiți și atestați pentru lucrări de clasă nucleară, mai erau pe șantier numai 50. ″Conducerile antreprizelor și cele ale ministerelor coordonatoare, în loc să acționeze pentru selecționarea și stabilizarea în șantier a celor mai bune cadre, au încercat suplinirea calificării profesionale prin creșterea nejustificat de mare a numărului personalului muncitor, care, în prezent, depășește 18.000 (peste 6.000 sunt detașați sau concentrați). Această practică a făcut ca, de la începerea lucrărilor și până în prezent, pe acest șantier să se perinde temporar peste 70.000 de oameni ai muncii. În aceste condiții nu se poate exercita un control riguros și permanent, asupra activităților din șantier, numărul actelor de indisciplină în rândul personalului muncitor se menține ridicat, zilnic lipsind nemotivat peste 2.000 de persoane, iar în timpul programului de lucru circa 40% din acesta nu desfășoară activități productive utile″, afirma contraspionajul economic al Securității.

Citește și: Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi modernizată. Cu cât va fi prelungită viața reactorului

Serviciu de contraspionaj al Securității mai notează că problemele de la Cernavodă au apărut din lipsa dotărilor sociale minime în oraș, din cauza condițiilor de cazare extrem de precare din coloniile muncitorești ale șantierului. ″Barăcile din coloniile șantierului în care este cazată majoritatea personalului muncitor sunt degradate, nu dispun de instalații sanitare corespunzătoare, nu sunt încălzite și iluminate, iar spațiul de cazare este insuficient, ajungându-se la situația ca într-o cameră să locuiască 6-8 persoane″, se mai spunea în notă.