- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situația pieței creditelor pe anul 2024! Ce se întâmplă cu dobânzile?

26 Dec, 08:41 • Oprea Alina
Toți românii se întreabă cum va merge situația creditelor pe anul 2024. Așadar, foarte important de menționat este faptul că indicele IRCC nu va veni cu o scădere considerabilă!
Situația pieței creditelor pe anul 2024! Ce se întâmplă cu dobânzile?

În câteva zile intrăm în noul an, iar 1 ianuarie 2024 aduce majorarea cotei de TVA pentru imobilele noi achiziționate de la persoanele juridice, dar și actualizarea indicelui IRCC care nu va veni cu o scădere importantă pentru perioada 01.01 – 31.03.2024.

Astfel, vestea bună este că ratele creditelor existente cu dobânzi variabile legate de IRCC vor avea aproximativ aceeași valoare, iar românii vor putea accesa în continuare credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe foarte avantajoase, spun experții în creditare.

„De mai bine de 6 luni dobânzile fixe ale creditelor ipotecare sunt la un nivel foarte scăzut. Putem spune că dobânzile fixe ale creditelor ipotecare au atins o valoare minimă record a ultimilor 2 ani.

Ca urmare a faptului că IRCC nu va înregistra o scădere importantă începând cu noul an, diminuarea fiind în jurul valorii de 0.08%-0.1%, până la sfârșitul lunii martie 2024, dobânzile variabile ale creditelor ipotecare nu se vor diminua și vor fi în continuare mai mari cu aproximativ 30% decât dobânzile fixe ale creditelor ipotecare. Însă oamenii pot opta oricând pentru refinanțarea pe dobândă fixă”, a declarat Valentin Anghel, CEO al unei agenții de brokeraj bancar, conform celor Comunicate de ziare.com.

Credit
Credit

Ai putea fi interesat și de: Românii aleg creditele bancare! 50% din datoria românilor de circa 200 mld. lei este reprezentată de credite ipotecare!

Piața creditelor în anul 2024

Iată diferențele de dobânzi, presupunând că IRCC va fi de 5.88% începând cu 1 ianuarie 2024:

Dobândă variabilă credit ipotecar: 2.1% + IRCC, adică aproximativ 7.98%, la care se adaugă și costul asigurării de viață;

Dobândă FIXĂ pe 3 ani credit ipotecar: 5.75%, la care se adaugă costul asigurării de viață.

Astfel, dobânda fixă este mai mică cu 2.23%, ceea ce nu înseamnă puțin pentru un credit ipotecar, explică specialistul.

Să luăm și un exemplu de calcul concret pentru un credit ipotecar NOU, contractat începând cu 1 ianuarie 2024 pentru ambele variante de dobândă:

Valoare credit: 300.000 lei;

Perioadă de creditare: 30 de ani;

2275 lei este rata creditului ipotecar cu dobândă VARIABILĂ (2.1% + IRCC de 5.88% + asigurare de viață);

1829 lei este rata creditului ipotecar cu dobândă FIXĂ (5.75% + asigurare de viață);

„Optarea pentru un credit ipotecar nou sau de refinanțare cu dobânda fixă pe 3 ani presupune o economie importantă de bani cu care românii își pot achita întreținerea pentru locuință și chiar utilitățile aferente. Rata creditului ipotecar cu dobândă fixă fiind chiar și cu 20%-25% mai mică decât rata creditului ipotecar cu dobânda variabilă.

Așadar, pentru cel puțin primul trimestru al anului 2024, creditele ipotecare cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani continuă să rămână cele mai avantajoase opțiuni de creditare ale momentului”, a adăugat Valentin Anghel.

Dacă inflația continuă să scadă, iar dacă BNR va reduce dobânda de politică monetară, dobânzile ar putea să înregistreze ușoare scăderi la începutul anului 2024, însă nu există informații certe în acest sens.

„În ceea ce privește piața imobiliară, prețurile imobilelor vor crește cu cel puțin 4% din cauza majorării TVA-ului. În plus, trebuie să ținem cont că piața imobiliară este invers proporțională cu piața bancară. În concluzie, când dobânzile creditelor sunt foarte accesibile, cererea de cumpărare crește, iar aceasta poate să accelereze majorarea prețurilor imobilelor noi sau vechi”, a concluzionat expertul, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Vești noi în domeniul bancar! Alpha Bank Romania anunță lansarea acordării creditelor de nevoi personale într-un proces 100% digital