- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație dramatică! Întâlnirea la PÎCCJ, privind pensiile de serviciu, nu i-a convins pe magistrați să renunțe la protest! 20 de Parchete funcționează cu un singur procuror

26 Jun, 21:37 • Constantin Cristina
Întâlnirea la PÎCCJ pe tema pensiilor de serviciu a decis continuarea protestelor făcute de magistrați. Ce s-a stabilit în urma discuțiilor?
Situație dramatică! Întâlnirea la PÎCCJ, privind pensiile de serviciu, nu i-a convins pe magistrați să renunțe la protest! 20 de Parchete funcționează cu un singur procuror

Magistrații nu au dat înapoi nici după discuțiile care au avut loc, luni, la inițiativa secției de procurori a CSM și a Procurorului General. Protestele continuă, a informat antena 3 CNN.

În cadrul unei întâlniri desfășurate luni la PÎCCJ, la inițiativa secției de procurori a CSM și a Procurorului General, și la care au participat procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și procurori din țară, s-a decis continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor.

Vezi și: Situație paradoxală! Magistrații sunt în plină grevă și totuși, primesc pensii de 10 ori mai mari decât pensiile românilor

Temele care au fost abordate în cadrul întâlnirii au fost cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților. Așadar, în cursul discuțiilor, s-au subliniat „aspecte referitoare la modificările arbitrare ale condițiile de pensionare a procurorilor și judecătorilor, de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar după anul 1990”.

Situație dramatică! Întâlnirea la PÎCCJ, privind pensiile de serviciu, nu i-a convins pe magistrați să renunțe la protest! 20 de Parchete funcționează cu un singur procuror

„Reiterăm, pe această cale, faptul că magistrații-procurori nu resping ideea adoptării unei legislații privind sistemul de pensii, exprimându-și deja acordul cu privire la o serie de modificări propuse, precum necesitatea ca pensia să nu depășească salariul în plată, necesitatea existenței unei vechimi efective în magistratură și a unei perioade reduse în celelalte profesii asimilate etc.

În același timp însă, aplicarea intempestivă și fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncționalități majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”, se arată în comunicat.

magistrați, protest
magistrați, protest

Potrivit comunicatului, la acest moment, există deja peste 20 de parchete de pe lângă judecătorii care funcționează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit. Aceeași situație se prezintă și la nivelul parchetelor superioare, unde există 3 parchete care funcționează cu 1-2 procurori.

„Nu în ultimul rând, implementarea unor măsuri cu impact imediat asupra funcționării sistemului judiciar, fără adoptarea corelativă a unor măsuri administrative menite să absoarbă șocul sistemic produs – precum o reașezare a hărții administrative a instanțelor și parchetelor, adoptarea unui mecanism de triere a cauzelor pe criterii de oportunitate etc – va genera un blocaj la nivelul sistemului judiciar, cu consecințe greu de prevăzut pe viitor”, se mai precizează în document.

Reprezentanții sistemului judiciar susțin că au propus mai multe variante de amendament, concepute pe baza unor date tehnice aprofundate, care aveau aptitudinea de a corespunde atât necesității operării unor modificări la regimul pensiei de serviciu, cât și imperativului asigurării unei normale funcționări a sistemului judiciar.

Protestul poate lua forme mai grave

„Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, și efectele severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, precum și faptul că propunerile formulate de reprezentanții sistemului judiciar nu au făcut obiectul unor minime dezbateri, care să permită adoptarea unor soluții echitabile și funcționale, s-au hotărât următoarele:

1. Continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor, în acord și cu măsurile adoptate în acest sens la nivelul instanțelor de judecată;
2. În condițiile în care prevederile noii legi vor adânci problemele generale de sistem, legate de lipsa acută de resurse umane și de condițiile din ce in ce mai dificile de muncă generate de acestea, se va avea în vedere adoptarea unor forme mai severe de protest”, se mai arată în comunicat.

Alte articole: Valul de pensionări în rândul magistraților creează motive de îngrijorare. Mesajul transmis de un procuror