- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație dramatică pentru fermieri! Fermele care au luat împrumuturi pentru capitalul de lucru se confruntă acum cu presiunea datoriilor

11 Dec, 20:56 • Fundeanu Madalina
Fermierii trec printr-o situație critică. Fermele care au luat bani pentru capitalul de lucru după dificilul 2020 sunt preluate de fonduri de investiţii, IFN-uri şi distribuitori de inputuri.
Situație dramatică pentru fermieri! Fermele care au luat împrumuturi pentru capitalul de lucru se confruntă acum cu presiunea datoriilor

După dificultăţile uriașe întâmpinate de fermieri încă din anul 2020, cel mai puternic an agricol afectat de secetă din ultima decadă, fermele care au contractat împrumuturi pentru capitalul de lucru se confruntă acum cu presiunea datoriilor şi antreprenorii care le-au dezvoltat timp de zece, douăzeci sau chiar treizeci de ani riscă să le piardă, conform Ziarul Financiar.

Fermierii sunt puși față în față cu o situație critică

Prin urmare, fondurile de investiţii, instituţiile financiare nebancare (IFN-uri), distribuitorii de inputuri agricole şi companiile de leasing încep să le preia sau să le achiziţioneze.

„Venim după anul 2020, un context agro-climatic prost, în care am avut pierderi. Anul acesta seceta s-a manifestat iarăşi foarte mult în partea de sud şi sud-est a României, în fermele mari, medii şi mici, acolo unde era concentrată mare parte din producţia de cereale a ţării“, a spus Mircea Băluţă, general manager al Agrototal Prodcom şi director executiv al Argeş Biosud Cooperativa Agricolă, formată din 40 de fermieri care cultivă cereale pe un total de 22.000 de hectare.

Acesta a mai adăugat că fermierii au avut o succesiune de ani nefavorabili din punct de vedere meteorologic, chiar şi 2022 fiind marcat de secetă şi arşiţă, iar pe lângă producţii slabe şi costuri în creştere – îngrăşăminte, utilaje şi dobânzi mai mari -, posibil din cauza unui management deficitar la nivelul fiecărei ferme în parte au ajuns în această situaţie.

Te-ar putea interesa și: De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit? Studiile arată că românii sunt printre cei mai fericiţi oameni din Europa, deşi veniturile sunt printre cele mai mici

fermieri
fermieri

Schema de ajutor pentru achiziția motorinei de către fermieri a fost prelungită

Guvernul a decis, în şedinţa de săptămâna trecută, prelungirea schemei de ajutor de stat destinată fermierilor pentru achiziţia motorinei, după cum a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, potrivit informațiilor furnizate de știripesurse.ro.

În momentul de față, subvenţia este de 1,529 lei/litrul de motorină, dar va fi ajustată după anunţarea noilor praguri de accizare.

„Fermierii români, persoane fizice şi juridice, vor beneficia şi în următorii trei ani de subvenţia pentru achiziţia motorinei utilizate în agricultură. Guvernul a prelungit astăzi schema de ajutor de stat pentru agriculturi până la finalul anului 2026.

Pentru anul în curs, subvenţia acordată este de 1,529 lei/litrul de motorină, iar după anunţarea noilor praguri de accizare, în luna ianuarie, probabil, anul viitor, se va ajusta şi acest prag de subvenţie”, a declarat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Vezi și: Ministerul Apărării va investi 1,08 miliarde euro în 200 de rachete Patriot! Achiziția se va face în contextul crizei de securitate din regiune