- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație fără precedent la o școală din Sibiu. Un elev cu media 1,59 primește bursă de merit, următorul bursier de pe listă are media 1,85

25 Oct, 12:41 • Bocioacă Bianca
Patru elevi din Sibiu cu medii sub 5 primesc burse de merit, după ce noua Lege a Educației a scos limita de medie.
Situație fără precedent la o școală din Sibiu. Un elev cu media 1,59 primește bursă de merit, următorul bursier de pe listă are media 1,85

Un elev din Sibiu cu media 1,59 primește bursă de merit, fiind cea mai mică medie din județ. Alte trei medii pe baza cărora elevii primesc bursă fiind, de asemenea, sub 5, potrivit Turnul Sfatului. În total, anul acesta se vor acorda în Sibiu 26.615 burse.

Noua Lege a Educației prevede că bursa de merit nu mai are limită de medie. Astfel, obțin bursă primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la cea mai mare medie către cea mai mică. În aceste condiții, există elevi care vor primi bursă de merit deși au medii sub nota 5.

Citește și: Legile educației bazate pe analfabetism. Un elev din Prahova ia bursă de merit deși are media 1,97. Directorul școlii: „A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit”

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, au transmis reprezentanții ISJ Sibiu.

Elevul cu media 1,59 care primește bursă de merit este la învățământ profesional, la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică, clasa a IX-a. Următorul bursier are media 1,85. Acesta este încadrat tot în învățământul profesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”.

Citește și: Modificări majore în anul școlar 2023 – 2024. Elevii nu mai au nevoie de note mari pentru bursele de merit: le obțin primii 30% din fiecare clasă

Bursă de merit pentru elevii cu media sub 5

Alte două medii sub nota 5 obținute de elevi care se încadrează la bursa de merit sunt 3,47, media unui elev de la clasa IX-a a Liceului Tehnologic „Automecanica” Mediaș și 3,52 la un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.

Lucia Berger, directoarea Liceului ehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică, a refuzat să comenteze situația. La fel și Ana Cristina Bocioancă, cea care conduce Liceul Tehnologic „Mediensis” din Mediaș. Nu am niciun fel de comentariu. Aplicăm legea, ce comentariu să am?, a spus directoarea.