- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări majore în anul școlar 2023 – 2024. Elevii nu mai au nevoie de note mari pentru bursele de merit: le obțin primii 30% din fiecare clasă

25 Aug, 21:52 • Lupu Alexandra
Anunț pentru elevi. Schimbări importante la bursele școlare în 2023.
Modificări majore în anul școlar 2023 – 2024. Elevii nu mai au nevoie de note mari pentru bursele de merit: le obțin primii 30% din fiecare clasă

Ministerul Educației, anunț important pentru elevi. Un proiect pus în dezbatere publică arată că se schimbă modalitatea de acordare a burselor în anul școlar 2023 – 2024, informează edupedu.ro.

Concret, dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. Bursele de permit vor fi obținute de primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie.

Anunț pentru elevi

Un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației arată noile modificări din anul școlar 2023 – 2024. Concret, dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. Vor obține burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare. Singura condiție se referă la faptul că tinerii trebuie să aibă media 10 la purtare. Potrivit noii legi, bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe lună. Mai mult decât atât, dispare bursa de studiu, care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Noua lege a Educației elimină 91 de mii de astfel de ajutoare.

Citește și despre: Burse sociale 2023. Cine sunt beneficiarii acestui ajutor bănesc de la stat

În situația în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a), lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale. Modelul a fost preluat de la primăria sectorului 6. Instituția a eliminat pragul și a scos procentul de acordare al burselor printr-o hotărâre de consiliu local. Pentru anul școlar 2023 – 2024, cuantumul minim al burselor este fixat prin Legea Educației. Începând cu anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al ajutorului financiar va fi stabilit prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFÎP).

Elevi
Elevi

Bursa de merit este de 450 lei/lună pentru anul școlar 2023 – 2024. Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute la propunerea dirigintelui. Aceștia nu trebuie să depună o cerere în acest sens. Dirigintele va prezenta lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale la secretariatul unității de învățământ în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor.

proiect_Metodologie_cadru_acordare_burse_invatamant_preuniversitar

Vezi și: A fost înființat primul program de burse din România pentru copii supradotați