- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație fără precedent pe piața mașinilor electrice din România. Raport îngrijorător pe 2024

11 Jun, 15:23 • Bumbeneci Diana
Un nou studiu scoate la iveală ce se întâmplă cu piața mașinilor electrice în 2024. Cât de interesați sunt românii de achiziționarea unui astfel de autoturism.
Situație fără precedent pe piața mașinilor electrice din România. Raport îngrijorător pe 2024

Peste 45.200 de mașini electrice circulă în prezent pe drumurile din România, dintre care aproape 5.000 au fost înmatriculate în primele patru luni ale anului 2024, conform unei analize de piață realizate de unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul mobilității electrice din țară, informează Agerpres.

Ce se întâmplă cu piața mașinilor în vara 2024

Datele centralizate de Lektri.Co în Indexul de e-mobilitate relevă că, în primele trei luni din acest an, numărul înmatriculărilor de vehicule electrice a crescut față de lunile corespunzătoare din 2023. Excepție face luna martie, când s-au înmatriculat 853 de mașini electrice, comparativ cu 1.137 în martie 2023.

Conform sursei citate, luna ianuarie a înregistrat o creștere a vânzărilor cu 60% față de ianuarie 2023, urmată de o creștere moderată de 17% în februarie comparativ cu februarie 2023.

În luna martie, numărul înmatriculărilor a scăzut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, însă luna aprilie a înregistrat o creștere de 1,7% față de aprilie 2023.

În primele patru luni din 2024, s-au înmatriculat 4.962 de mașini electrice, inclusiv 276 de vehicule comerciale ușoare (LCV). În total, în România circulă acum 45.248 de mașini electrice.

mașini electrice
mașini electrice

La nivel general, Dacia Spring rămâne cel mai popular model, cu 1.490 de vehicule înmatriculate din ianuarie până la sfârșitul lunii aprilie, reprezentând 30% din totalul înmatriculărilor de mașini electrice din 2024. De la lansarea sa, modelul Spring a înregistrat un total de 17.350 de înmatriculări, adică 39% din totalul parcului auto electric din România.

Pe locurile doi și trei în topul acestui an se află Tesla Model 3 și Tesla Model Y.

În premieră, un alt vehicul electric se apropie de podium, în afară de cele trei modele consacrate – Renault Megane E-Tech, care a avut 53 de înmatriculări, comparativ cu 59 pentru Model Y.

Ai putea citi și: Zone renumite din Grecia, în flăcări! Alertă de călătorie pentru românii care au concediul plătit

„Observăm o continuă creştere a pieţei de vehicule electrice în România. Cu toate că ritmul a încetinit, aşa cum se întâmplă la nivel european, vorbim în continuare de o evoluţie pozitivă a parcului auto electric din ţară. Mai mult, predicţiile noastre sugerează că 2024 va fi primul an care va înregistra peste 20.000 de înmatriculări de maşini electrice în România”, a declarat Claudiu Suma, CEO Lektri.Co, într-un comunicat de presă.

Citește azi și: Clotilde Armand, trimisă acasă de corporatiști! Cum arată rezultatele secțiilor de vot în care românii au votat pentru schimbarea la Sectorul 1

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult