- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sunt obligați să facă asta! Anunțul făcut de ANAF

14 Nov, 21:02 • Toma Anca
Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală introduce sigiliul electronic, iar conducătorii de vehicule riscă să fie sancționați dur dacă nu respectă obligațiile. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi a transmis recent o informare prin care a adus lămuriri în legătură cu acest sistem.
Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sunt obligați să facă asta! Anunțul făcut de ANAF

Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sistemul naţional RO eSigiliu este reglementat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, act normativ publicat în Monitorul Oficial din 27 octombrie 2023, potrivit agrointel.ro.

Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei

În vederea asigurării respectării trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României se instituie Sistemul Naţional RO e-Sigiliu, un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicaţii informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinaţie finală un operator economic de pe teritoriul naţional”, se arată în comunicare.

Sigiliul inteligent are rolul de a înregistra date și de a trimite informații despre stare și poziție către o aplicație informatică, în scopul urmăririi deplasării pe calea rutieră a bunurilor.

În cazul aplicării de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducătorul auto are obligaţia asigurării integrităţii acestora, iar neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei”, se mai precizează în comunicat.

ANAF și Autoritatea Vamală Română se vor ocupa de aplicarea sigiliilor inteligente și de monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul naţional.

Potrivit legislației în vigoare, implementarea sistemului informatic care va permite funcționarea sigiliului electronic are un termen de 60 de zile, anume până la data de 26 decembrie 2023.

Citește și: În atenția șoferilor români. Amenzi grandioase pentru nerespectarea acestor reguli, chiar dacă mașina deține cauciucuri de iarnă!

Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 1.000 de lei

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, fost director RADET, afimră că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, dat fiind că acestea nu funcționează ca un contor, ci ca un termometru.

Monatrea repartitoarelor este obligatorie pentru proprietarii de apartamente, potrivit legii emise, până la data de 31 decembrie 2023. Cetățenii români trebuie să aibă la cunoștință faptul că aceștia riscă amenzi de până la 1.000 de lei în cazul în care nu montează repartitoarele.

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede.”, a comunicat Radu Opaina. (Citește AICI mai multe detalii)