- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj: 7/10 români susțin că aparteneța la UE este benefică pentru România. Trei sferturi vor vota la alegerile europarlamentare de anul viitor

06 Dec, 12:10 • Fundeanu Madalina
Apartenența la UE aduce beneficii poporului român. Un sondaj realizat de Parlamentul European arată că 75% dintre români au spus că vor merge să voteze la alegerile parlamentare din 2024.
Sondaj: 7/10 români susțin că aparteneța la UE este benefică pentru România. Trei sferturi vor vota la alegerile europarlamentare de anul viitor

Şapte din zece români, mai precis un procent de 69%, consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European. Se mai arată că 75% dintre români au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, unul din cele mai ridicate procente din UE, transmite Digi24.

Apartenența la UE aduce beneficii pentru români

Potrivit datelor, românii se bucură de oportunitățile de lucru aduse de UE, de îmbunătățirea nivelului de trai, dar și de contribuția pe care UE o are la menținerea păcii în regiune. Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu şase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2024.

Principalele motive invocate de respondenţii din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunităţi de lucru aduse de UE (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuţia UE al menţinerea păcii (25%) şi cooperarea cu alte state europene (25%), se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Pentru participanţii din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuţia UE la menţinerea păcii şi consolidarea securităţii (34%) şi îmbunătăţirea cooperării dintre ţările Uniunii (34%).

Ce priorități ar trebui să aibă Uniunea Europeană

În plus, imaginea UE printre cetăţenii europeni a rămas stabilă din martie acest an: UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 38%, o imagine negativă – 16%. În România, UE are o imagine pozitivă printre 49% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 35% şi o imagine negativă – 14%. În plus, 70% dintre cetăţenii UE (60% dintre cetăţenii români) consideră că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi.

Peste o treime dintre cetăţenii UE cred că lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (36%) şi sănătatea publică (34%) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate. Următoarele teme importante pentru cetăţenii UE sunt acţiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%) şi sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (29%).

Migraţia şi azilul (18%), în prezent pe poziţia a noua, reprezintă tema care a crescut cu şapte puncte procentuale faţă de toamna anului trecut. În opinia cetăţenilor români participanţi la sondaj, priorităţile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) şi lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (34%).

Citește și: BNR lansează o monedă nouă! Este făcută din argint, cu tema 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”

UE
UE

Cei mai mulți europeni cred că nivelul de trai va scădea în 2024

Sondajul demonstrează că dificultăţile socioeconomice afectează încă mulţi europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătăţit uşor în cursul ultimelor şase luni, se mai arată în comunicatul PE.

73% dintre respondenţi (cu 6%e mai puţin decât în primăvară) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor. Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăţi în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetăţeni români care întâmpină dificultăţi la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

Majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetăţenilor români (59%), doresc ca PE să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre. De asemenea, majoritatea europenilor (57%) sunt interesaţi de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparaţie cu primăvara anului 2023 (1 punct procentual mai mult), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene.

60% dintre români afirmă că sunt interesaţi de alegerile europene din 2024.

Majoritatea europenilor ar ieși la vot, dacă alegerile ar avea loc într-o săptămână

68% dintre europenii care au luat parte la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu 9% mai mult decât în toamna anului 2018. Dintre cetăţenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână.

Este al cincilea procent din UE, după Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) şi Polonia (76%) şi la egalitate cu Grecia (75%). Comparativ cu toamna lui 2018, când 55% dintre români spuneau că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, se înregistrează o creştere de 20 de puncte procentuale, a doua din UE (după Polonia, +23 de puncte procentuale) şi la egalitate cu Slovacia.

Prezenţa la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% în România. Rezultatele Eurobarometrului „arată că atât interesul pentru alegerile europene, cât şi probabilitatea de a vota au crescut în mod măsurabil, în special în comparaţie cu acum cinci ani”, afirmă preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video transmis cu ocazia prezentării sondajului.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi ne sprijină în eforturile noastre de a creşte prezenţa la vot, ceea ce este important deoarece democraţia nu poate fi niciodată considerată ca fiind de la sine înţeleasă. În iunie 2024, haideţi să o protejăm şi să o păstrăm prin exprimarea votului”, a mai transmis ea.

Vezi și: Noi beneficii din partea statului! O anumită categorie de români va putea beneficia de acestea!