- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj Eurostat: România, locul 2 pe podimul fericirii în UE, la egalitate cu Finlanda

16 Jan, 09:26 • Dobran Viorel
În ciuda nivelului scăzut de trai, românii s-au declarat printre europenii cei mai mulţumiţi de viaţa lor, potrivit unui sondaj Eurostat.
Sondaj Eurostat: România, locul 2 pe podimul fericirii în UE, la egalitate cu Finlanda

Sondaj Eurostat: Cetăţenii austrieci sunt europenii care în anul 2022 se declarau cei mai mulţumiţi în general de viaţa lor, iar cel mai puţin mulţumiţi sunt bulgarii, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform Agerpres. Anul 2022 a fost anul ieșirii din pandemie și anul în care Rusia a invadat Ucraina.

Solicitaţi să-şi autoevalueze pe o scară de la 1 (foarte nemulţumit) la 10 (foarte mulţumit) nivelul de satisfacţie faţă de viaţă în general, austriecii au fost în frunte, cu 7,9 puncte, peste media europeană de 7,1.

Date Eurostat: România se află printre țările din UE cu cel mai semnificativ avans al prețurilor producției industriale 

Poziţia a doua a nivelului de mulţumire este împărţită de finlandezi, polonezi şi români, toţi cu un punctaj de 7,7. Urmează, la mică distanţă, belgienii şi olandezii, fiecare cu 7,6 puncte.

Cel mai redus nivel al mulţumirii faţă de viaţă a fost observat în rândul bulgarilor (5,6 puncte), germanilor (6,5 puncte) şi grecilor (6,7 puncte).

Italienii şi francezii sunt în jurul mediei europene, cu 7,2 şi, respectiv, 7 puncte. În toate statele UE, cu excepţia Bulgariei, evaluarea medie a nivelului de satisfacţie este peste 6, aşadar majoritatea cetăţenilor europeni se declară mai degrabă mulţumiţi decât nemulţumiţi de viaţa lor.

Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE şi în 2022. Doar 5% stau cu chirie

Acest nivel de satisfacţie poate fi influenţat de factori precum vârsta, nivelul de educaţie, situaţia financiară şi familială proprie, precum şi de diversitatea experienţelor, opţiunilor, priorităţilor şi valorilor individuale, explică Eurostat.

Acest indicator subiectiv al bunăstării cetăţenilor europeni este elaborat în cadrul statisticilor europene privind veniturile şi condiţiile de trai (EU-SILC).

Priorități și valori, potrivit Eurostat

Sondaj Eurostat: România, locul 2 pe podimul fericirii în UE

Potrivit Eurostat, statisticile privind calitatea vieții în Uniunea Europeană sunt bazate pe o analiză detaliată a multor dimensiuni diferite ale calității vieții, cum ar fi condițiile materiale de viață și mediul de viață sau ocuparea forței de muncă, care sunt adesea analizate atât dintr-o perspectivă obiectivă, cât și dintr-o perspectivă subiectivă. Clasamentul s-a concentrat pe satisfacția generală de viață a persoanelor (autoevaluată pe o scară de la 0 la 10), fiind singura modalitate de a integra diversitatea experiențelor, alegerilor, priorităților și valorilor unui individ. În 2022, europenii și-au evaluat satisfacția față de viață în medie la 7,1 puncte pe o scară de la 0 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit).

Evaluarea a fost cea mai mare în Austria (7,9), Finlanda, Polonia și România (fiecare cu 7,7) și cea mai scăzută în Bulgaria (5,6), Germania (6,5) și Grecia (6,7). Letonia și Croația au prezentat, de asemenea, niveluri destul de scăzute de satisfacție, la 6,8. Cu toate acestea, în toate țările, cu excepția Bulgariei, nivelurile medii de satisfacție în viață au fost mai mari de 6, ceea ce înseamnă că respondenții la sondaj s-au declarat mai degrabă mulțumiți decât nemulțumiți.