- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj. Mai bine de 50% dintre români vor un conflict între România și Austria, dacă Nehammer va vota din nou împotriva aderării la Schengen

05 Oct, 13:04 • Oprea Alina
Aderarea României la Spațiul Schengen este o problemă care pare că nu mai găsește rezolvare. O reformă administrativă a fost pusă în aplicare de către PSD
Sondaj. Mai bine de 50% dintre români vor un conflict între România și Austria, dacă Nehammer va vota din nou împotriva aderării la Schengen

România așteaptă să adere la Spațiul Schengen de foarte mult timp, însă statul austrian nu a fost de acord nici până în ziua de astăzi, deși au fost făcute câteva promisiuni. PSD a lansat o reformă conform căreia vor fi remarcați votanții împotriva și pentru aderarea statului român la Spațiul Schengen.

Citește și: Negocieri intense pentru aderarea României la Spațiul Schengen! Află acum când va fi luna de supus la vot final!

Spațiul Schengen: România împotriva Austriei?

Acest caz va fi luat în considerare doar dacă Austria își va arăta intenția de a refuza aderarea României la Spațiul Schengen. Sondajul administrativ-teritorial a fost lansat la comanda PSD iar rolul său este de a stabili acordul fiecărui stat membru Schengen cu privire la aderarea României. Este o situație crâncenă, întrucât România este un stat care ar fi trebuir să intre de ceva vreme în Spațiul Schengen, însă preșidenția spaniolă de la momentul actual din cadrul Comisiei Europene a făcut câteva promisiuni statului român.

Sondajul administrativ-teritorial

AVANGARDE  afost factorul cheie de efectuare a sondajului, însă la comanda PSD. Acest sondaj s-a realizat în perioada 20-28 septembrie 2023, pe un eșantion de 994 de subiecți. Precum alegerile prezidențiale și n numai, populația țint a fost peste 18 ani prin metoda telefonică.

Sondajul a avut multiple secțiuni de votare, iar acesta a fost constituit din următoarele:

  • În cazul menținerii taxării preferențiale pentru anumite sectoare din economie, construcții și IT: 41% pentru domeniul construcțiilor, iar 55% pentru eliminarea acestora din același domeniu menționat; 40% dintre aceștia sunt de acord cu menținerea taxelor din domeniul IT, iar 57% nu sunt de acord;
  • Sondajul a ami adus în contextul său și crearea unei reforme administrativ-teritoriale în anul 2025 care ar duce și la dispariția unor localități din județul de domiciliu: 57% sunt de acord cu această reformă amdinistrativ-teritorială, iar 33% au răspuns cu un răspuns negativ.
  • Populația de peste 18 ani a mai fost ntrebată dacă ei vor fi de acord ca Marcel Ciolacu să demareze proceduri pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei în caz de refuz la aderarea statului român la Spațiul Schengen: 54% au răspuns cu afirmativ pentru ca România să meargă împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție, 26% au răspuns u negatuv, iar 20% nu au răspuns.
  • Ultima întrebare este direcționată către Austria: 28% doresc să boicoteze companiile austriece; 27% doresc ca Guvernul să meargă împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție; 13% au recomandat ca România să se folosească de dreptul VETO.

Acesta este sondajul pe care l-au lansat cei de la PSD cu ajutorul AVANGARDE și adresat populației de peste 18 ani cu privire la ceea ce vor face în legătură cu un posibil refuz din partea Austriei, conform celor comunicate de Antena3.

Citește și: În sfârșit! Decizia cu privire la intrarea în spațiul Schengen a României este aproape finalizată!