- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Negocieri intense pentru aderarea României la Spațiul Schengen! Află acum când va fi luna de supus la vot final!

29 Sep, 09:15 • Oprea Alina
România și Bulgaria încearcă de o perioadă îndelungată de timp să adere la spațiul Schengen, însă Austria și Olanda au fost împotriva. De această dată, atât statul român, cât și statul bulgar au început a face demersuri pentru a grăbi procesul aderării la Spațiul Schengen.
Negocieri intense pentru aderarea României la Spațiul Schengen! Află acum când va fi luna de supus la vot final!

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen este un moment așteptat de toată lumea, însă este un moment care a fost promis și niciodată îndeplinit. La momentul actual, România și Bulgaria așteaptă decizia votului în luna decembrie a anului 2023, fapt ce a fost asigurat de către Premierul Nikolai Denkov și comisarul european bulgar Ivanova.

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-politica/rares-bogdan-da-vina-pe-moscova-pentru-esecul-aderarii-romaniei-la-schengen-austria-se-bucura-de-o-relatie-privilegiata-cu-rusia-putin-sigur-nu-ne-vrea-in-schengen-372313/

Spațiul Schengen și România

Austria și Olanda sunt cele două țări care s-au opus aderării României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, iar jocurile politice a celor două state aflate în opoziție încă sunt necunoscute. Marcel Ciolacu a purtat discuții nenumărate cu privire la această situație. La momentul actual, preșidenția Uniunii Europene, care este rotativă, este a statului spaniol, iar Marcel Ciolacu, în urma discuțiilor purtate cu premierul Spaniei, a convenitc cu acesta ca aderarea României să se întâmple la Ordinea de Zi în luna decembrie a anului curent. În același timp, Premierul Marcel Ciolacu dorește ca până în luna decembrie să poarte discuții atât cu Olanda, cât și cu Austria.

Poziția Bulgariei

Conform celor spuse de Ivanova, România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare. În plus, acestea ajută în mod activ la o bună funcționare a Spațiului Schengen.

„În prezent, discutăm despre o singură posibilitate – decembrie 2023. Lucrăm pentru asta, literalmente, în fiecare zi. O mare parte din aceste eforturi sunt vizibile public. Altele sunt pe cale diplomatică, deoarece publicitatea și zgomotul nu ajută întotdeauna în acest tip de efort.”, conform Stiripesurse, declarația lui Nikolai Denkov.

Sunt mulți factori care au împiedicat Bulgaria de a adera la Spațiul Schengen, care au provocat această întârziere. Spre exemplu, lipsește o lege care poate garanta pentru proprietatea intelectuală. Mai mult decât atât, conform Știripesurse, unele dintre proiectele incluse în Planul de Redresarea și Reziliență au fost oprite tocmai din această cauză, exemplul fiind dat de construcția unei fabrici de baterii și a unui centru de protoni pentru tratamentul celor diagnosticați cu cancer.

„Rămân sarcini destul de importante, urmează întâlniri și cu miniștrii de resort, cu care vom discuta în detaliu.”, conform declarației lui Ivanova dată de Stiripesurse.

Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-externe/austria-a-gasit-un-alt-motiv-pentru-a-bloca-aderarea-romaniei-la-schengen-pentru-asta-ne-luptam-astazi-372290/