Șorici, cârnați, caltaboși, lebăr, jumări – cu aceste produse erau, odinioară, pline mesele de sărbători ale românilor. În ultimii ani, însă, cantitățile acestor produse care sunt consumate de sărbători s-au siminuat considerabil, ajungând până la a dispărea cu totul de pe mese.
Produsele provenite de la porc au ajuns un lux. Prețurile acestora s-au scumpit, în 2024, cu 15% comparativ cu 2023. Explicația este că porcul românesc se găsește tot mai greu, după ce sectorul a fost grav afectat de pesta porcină.
În piețe, mușchiul de porc se vinde, în 2024, cu 41 de lei kilogramul, cu 46% mai scump față de anul trecut, iar cârnații proaspeți au ajuns la un preț de 44 de lei, cu 28% mai mult decât sărbătorile trecute. În măcelării, kilogramul de tobă se vinde cu 77 de lei, caltaboșul cu 55 de lei, iar șoriciul și jumările costă o sută de lei.
Șoriciul a ajuns să coste mai mult decât celebra ciocolată Dubai. La unii comercianți, o porție de 150 de grame se vinde cu 12 lei, dar prețul variază în funcție de zonă și vânzător. Șoriciul e unul dintre produsele nelipsite de la toate târgurile de Crăciun, însă este știut că prețurile la târguri sunt exagerate.
În Timișoara, pentru un kilogram de șorici, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 200 de lei. La Târgul de Crăciun din Craiova, kilogramul de șorici se vinde cu 120 de lei, potrivit Antena 3 .La Târgul de Crăciun din Drumul Taberei 100 g șorici costă 15 lei.