- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

26 Jan, 09:30 • Bumbeneci Diana
România ar putea avea încă 100 de km de autostradă în fiecare an. Ce promisiuni face ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

România are șanse să primească în sfârșit autostrăzile promise, după 30 de ani de încercări? Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că s-au creat toate premisele ca începând din acest an, minimul de kilometri pe care CNAIR să îi dea în folosinţă să fie de 100 de km anual. Acesta a făcut mai multe declarații la Prima News.

Potrivit ministrului, anul trecut au fost 52 sau 53 de kilometri de drum expres şi autostradă finalizaţi. Cu toate acestea însă, alte autorități din domeniu susțin că este prea puțin.

Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an

Te mai poate interesa și: Autostrada Moldovei prinde tot mai mult contur! Sorin Grindeanu confirmă semnarea contractelor pentru Tronsoanele 2 și 3 Buzău-Focșani

„Dacă anul trecut a fost un an în care s-a apăsat foarte mult pedala în a a semna contracte, având şi anumite borne şi la CNAIR şi pe zona de CFR, s-au creat toate premisele ca începând din acest an minimul de kilometri pe care CNAIR să îi dea în folosinţă că vorbim de autostrada sau drumuri expres (..) să fie de 100 de km pe an. Având atâtea şantiere deschise şi atâtea contracte în acelaşi timp în execuţie, sunt toate premisele ca pe anii viitori, începând cu acest an, minimul anual, s-ar putea la anul, când este un vârf, să ne ducem pre 150, dar anul acesta vor fi 100 de km”, a spus Grindeanu la Prima News Tv.

Iată proiectele de infrastructură planificate pentru anul 2023

  • Autostrada Bucureștiului A0 – Lot 1 Sud: 16,93 km
  • Autostrada Bucureștiului A0 – Lot 2 Sud: 16,32 km
  • Autostrada Bucureștiului A0 – Lot 2 Nord: 19 km
  • Autostrada Transilvaniei A3 Nușfaĺău-Suplacu de Barcău: 13,55 km
  • Autostrada Transilvaniei A3 Chețani-Câmpia Turzii: 15,69 km
  • Legătură Centura Oradea cu Autostrada A3 (Biharia): 12,46 km
  • DX12 Craiova-Piteşti Tronson 3: 31,75 km
  • Pasajul rutier Berceni
  • Pasajul rutier Olteniței – Popești-Leordeni
  • Pasajul denivelat superior DN 21 – Drajna
  • Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila și drumurile de legătură

Amintim că reprezentanții Institutului Național de Statistică au publicat un bilanț legat de drumurile publice. Din ultima Statistică reiese că România avea doar 931 de kilometri de autostradă la sfârșitul lui 2021, reprezentând 5,3% din lungimea drumurilor naționale.

Prima în Europa la capitolul șosele de mare viteză este Spania (peste 17.000 de kilometri), urmată de Germania (peste 13.000 kilometri) și Franța (11.600 kilometri), iar România ocupă locul 24 în acest clasament.

Citește și: Lotul 2 din Autostrada Bacău – Pașcani a fost câștigat de o asociere de firme românești. Ce termen de execuție a fost pus

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult