- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. Marcel Boloș: „Este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”

15 Apr, 23:20 • Fundeanu Madalina
Declarațiile lui Marcel Boloș, după ce S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. „Aceste investiţii despre care tot vorbesc încep să-şi facă simţită prezenţa”
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. Marcel Boloș: „Este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, pe data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, a anunţat luni Ministerul Finanţelor (MF), conform informațiilor prezentate de Agerpres.

Declarațiile lui Marcel Boloș, după ce S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, din punct de vedere al agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani, se transmite într-un comunicat.

Totodată, S&P estimează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

„Raportul confirmă că investiţiile pe care le finanţăm din bani europeni şi pentru care asigurăm cofinanţările vor sprijini o perspectivă de creştere economică substanţială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 şi 2027.

Citește mai multe știri: Marcel Boloş nu exclude înghețarea salariilor la stat. Avertisment ministrului de la Finanțe pentru bugetari

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă şi guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat.

În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloş.

În evaluarea întocmită, S&P pune accentul atât rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, cât şi faptul că şomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Cei mai importanți factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea substanţială a deficitului fiscal şi înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB.

În plus, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătăţirea structurii datoriei şi reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alţi factori pozitivi pentru ratingul de credit al României, se menționează în comunicat.

Factorii care ar putea duce la înrăutăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt: creşterea deficitelor guvernamentale şi al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecţiile actuale ale agenţiei.

Vezi și: Marcel Boloș, despre economia României: „Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Vom ţine cheltuielile sub control în an electoral”