- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Marcel Boloș, despre economia României: „Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Vom ţine cheltuielile sub control în an electoral”

09 Apr, 20:12 • Alexe Raluca
Marcel Boloș a dat detalii despre deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor a declarat că pierderea s-a situat la 2,07% din Produsul Intern Brut (PIB) în primele trei luni ale anului.
Marcel Boloș, despre economia României: „Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni. Vom ţine cheltuielile sub control în an electoral”

Marcel Boloș a menționat că Ministerul Finanțelor va efectua o analiză atentă a situației și va menține cheltuielile sub control, chiar și în contextul unui an electoral anevoios.

Citește și: Vești noi despre prețurile alimentelor în pragul Paștelui. Marcel Boloș: „Nu cred că Guvernul poate să intervină”

Marcel Boloș, despre economia României: „Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni”

Conform datelor preliminare, deficitul bugetar s-a cifrat la 2,07% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru primele trei luni ale anului. Această situație survine într-un context în care, în aceeași perioadă, s-au efectuat plăți în valoare de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare. În plus, cheltuielile au înregistrat o creștere de aproape două ori mai mare în comparație cu perioada similară a anului precedent.

Ministrul Marcel Boloș a dat detalii având în vedere datele privind execuția bugetară după primele trei luni. El a arătat că instituția efectuează o analiză detaliată a situației financiare a statului. Totodată, el a asigurat că, în ciuda rundelor de alegeri programate pentru acest an, Finanțele vor menține cheltuielile sub control.

„Vestea privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar, este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfârşitul lunii martie, 35 miliarde lei, zic eu, mai optimist… merge spre 36 miliarde lei, dar trebuie să punctăm câteva lucruri importante legate de valoarea investiţiilor”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a explicat și că această cifră a deficitului bugetar a fost influențată în principal de două aspecte. În primul rând, în luna ianuarie și în luna februarie, au avut loc plăți în valoare de 5 miliarde de lei. Ele s-au efectuat pentru contracte în domeniul industriei de apărare. Aceste contracte care au fost încheiate încă din luna decembrie. Pe de altă parte, o contribuție a avut și iarna mai blândă. Astfel, proiectele de investiții au putut să continue. Ele au avut un aport la valoarea totală a deficitului.

Ministrul Finanțelor a precizat că cheltuielile de capital numai din fonduri naționale au însumat 14,7 miliarde lei. La acestea se adaugă 2,7 miliarde lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai sunt aproximativ 12 miliarde lei din Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune.

Cu toate acestea, ajustările necesare în ceea ce privește Fondul Social European și alte categorii de cheltuieli nu includ întreaga sumă ca fiind cheltuieli de investiții. Conform informațiilor care vor fi publicate la termenul scadent, după încheierea Contului de Execuție Bugetară, se va observa că cheltuielile cu investițiile au crescut semnificativ față de perioada similară din anul precedent.

Marcel Boloș a dat detalii și în ceea ce privește estimările pentru anul 2024. Astfel, deficitul bugetar este prevăzut să atingă suma de 86,6 miliarde de lei (echivalent cu 5% din PIB în termeni cash). În comparație, în 2023, deficitul a fost de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB). Aceste cifre, încă destul de mari, ridică îngrijorări, mai ales că anul 2024 este unul electoral încărcat, cu riscuri legate de potențiale derapaje în cheltuielile statului.

Citește și: Ce taxe vor plăti românii în 2025? Marcel Boloș: „O adevărată tragedie că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător”