- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șpagă de 15.000 de euro pentru un post în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Se plătea și cu bijuterii din aur și ceasuri de lux

14 Dec, 16:28 • Cornel Ghimeșan
Procurorii DNA au făcut circa 100 de percheziții la Spitalul Județean, la Consiliul Județean și filiala locală PSD, în urma cărora au ieșit la iveală practici de corupție din sistemul medical. Potrivit anchetatorilor, angajările se făceau pe bază de mită în spital.
Șpagă de 15.000 de euro pentru un post în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Se plătea și cu bijuterii din aur și ceasuri de lux

Șpagă de 15.000 de euro pentru un post. Ca să fie angajați după ce dădeau șpaga, candidații primeau subiectele și rezolvările înainte de examen. Un asistent trebuia să dea 15.000 de euro ca să fie angajat, în timp ce îngrijitorii și brancardierii plăteau 5.000 de euro. Asistenții luat până la 6.000 de lei salariu și își recuperau suma la angajare din mita dată de pacienți.

Citește și Guvernul emite OUG separată pentru majorarea salariilor profesorilor cu 20%. Ce prevede documentul

Șpagă de 15.000 de euro pentru un post în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri

Managerul Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliței, spune că ancheta vizează mai multe persoane din zona administrativă și din partea personalului medical superior și auxiliar, unde intră și medici și asistenți, infirmieri sau ingineri din spital.

Conform procurorilor DNA, într-un dosar în care 15 persoane sunt umărite penal, 11 au fost reținute. Inculpații din dosar au primit mită fie direct, prin intermediari, constând în bijuterii și sume de bani între 8.000 și 15.000, în schimbul unui post de asistent medical. Suma dată mită varia în funcție de numărul intermediarilor implicați.

În plus, pe lângă sumele de bani identificate până acum, erau implicate și „sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur și ceasuri de lux”, toate fiind oferite pentru „promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi”.

Citește și Datoria externă a României a crescut cu 18,548 miliarde euro în primele zece luni ale anului. Țara noastră are de plătit, în total, 162,434 miliarde

Suma totală de bani identificată de procurori drept mită a fost 65.ooo de euro. Cei 15 oameni urmăriți penal în dosar sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Vorbim de același în spital care a fost implicat într-un scandal uriaș în trecut, când o femeie însărcinată a murit din cauza ignoranței medicilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult