- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Specialiștii au început măsurătorile pe litoral. Cât de sigur este litoralul românesc și care este nivelul de poluare

26 Jun, 17:17 • Lupu Alexandra
Nivelul de poluare de pe litoralul românesc. Iată ce arată măsurătorile specialiștilor.
Specialiștii au început măsurătorile pe litoral. Cât de sigur este litoralul românesc și care este nivelul de poluare

Specialiștii au început măsurătorile pe litoral. Autoritățile vor să afle dacă există un pericol de poluare, după distrugerea barajului din Ucraina, informează antena3.ro.

Cât de sigur este litoralul românesc

Distrugerea barajului din Ucraina a adus mai multe motive de neliniște. Din teamă de a nu se expune unui pericol de poluare, românii au început să-și anuleze rezervările și vacanțele de pe litoral. Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a mers pe litoralul românesc și a realizat mai multe măsurători, cu scopul de a identifica gradul de poluare.

Citește și despre: Holera amenință din nou omenirea. Focare ale bolii necruțătoare au izbucnit în 26 de țări

Specialistul a confirmat că litoralul românesc nu prezintă semne de îngrijorare. El a precizat că este vorba doar despre ceea ce se poate observa cu ochiul liber. Silviu Gurlui a atras atenția că probele culese vor stabili dacă apa este sau nu poluată. Expertul a menționat că au fost parcurși peste 100 de kilometri, și totodată, au fost cercetate majoritatea stațiunilor de pe litoral.

„Ieri am parcurs peste 100 de kilometri și am cercetat majoritatea stațiunilor de pe litoral. Pe litoralul nostru nu am identificat nicio componentă provenită din Ucraina. Este vorba despre ceea ce se vede cu ochiul liber.

Sunt foarte multe date. La nivel macro, nu am găsit resturi sau obiecte care să semene cu cele din Ucraina, însemnând, măcar de suprafață, că litoralul românesc nu a fost afectat. Totuși, trebuie să văd și rezultatele din apă”, a spus profesorul Silviu Gurlui, la Antena 3 CNN.

În tot acest timp, autoritățile îi încurajează pe români să nu își anuleze vacanțele de la mare. Ștefan Oprea, ministrul Economiei, a desființat zvonurile despre holera, printr-o comunicare oficială. El a relatat că INSP a confirmat că nu există vreun risc de îmbolnăvire cu holeră la Marea Neagră. Totodată, oficialul a precizat că turiștii sunt în siguranță pe litoralul românesc.

„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră.

Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea. Turiștii sunt în siguranță!

Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, declară Ștefan Oprea.

Litoral
Litoral

Calitatea apei este monitorizată în fiecare zi, încă de pe data de 15 iunie, timp de 14 zile. Totul se întâmplă în punctele de recoltă din județele Tulcea și Constanța. INSP a informat că a fost implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice la nivelul populației, pentru perioada 1 iunie – 30 octombrie.

„În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populaţii, în care unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric)”, a informat INSP.

„Monitorizarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.

Informaţiile privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-urile DSP Constanţa şi Tulcea. (…)

Precizăm că la data prezentă nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), cazuri de holeră în Ucraina”, susţine aceeaşi sursă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Sfaturi pentru vacanța în străinătate. Cele mai bune metode de plată din Grecia, Turcia, Bulgaria și Egipt