- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Spunem ADIO programului Prima Casă 2024. Guvernul României face anunțul momentului

09 Jan, 09:38 • Bumbeneci Diana
Programul Prima Casă se va schimba complet în 2024. Guvernul a făcut un nou anunț pentru milioane de români.
Spunem ADIO programului Prima Casă 2024. Guvernul României face anunțul momentului

Ne luăm adio de la ideea de „Prima Casă” în România. Apar informații noi pentru cetățenii care doresc să devină proprietari în anul 2024. Programul Prima Casă își va schimba denumirea, devenind, astfel, Noua Casă.

Prima Casă devine Noua Casă

Anul ce tocmai a început aduce o serie de schimbări și în direcția domeniului imobiliar. Programul Prima Casă își schimbă denumirea, devenind, în acest mod, Noua Casă. Românii interesați să investească într-o locuință nouă, însă, au opțiuni limitate. Motivul reprezintă prețurile ridicate la locuințe.

Comparativ cu anii anteriori, condițiile pentru participarea în cadrul programului rămân la fel, deci românii nu întâmpină modificări majore dacă vor să acceseze acest sprijin de la Guvern. În acest sens, persoanele care doresc să ia parte în programul Noua Casă (Prima Casă) nu trebuie să aibă o proprietate cu o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați utili. Această condiție se aplică fie individual, fie cu garantul sau co-aplicantul. De altfel, o altă condiție arată că nu trebuie să fi cumpărat o altă proprietate prin intermediul acestui program.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

prima casă
prima casă

Condiții pentru a beneficia de Noua Casă (Prima Casă)

Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor. Pentru contractarea unui credit prin intermediul programului Noua Casă (Prima Casă), beneficiarul trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos.

„Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul”, se arată pe site-ul MF.

Ce trebuie reținut însă este faptul că suma creditului variază de la un caz la altul. Mai exact, în cazul locuințelor care au un preț sub 70.000 de euro, există o cerință de avans de 5 procente. Suma maximă este de 66.500 de euro. În situația în care locuința are un preț între 70.000 de euro și 140.000 de euro, cerința de avans va fi de 15 procente. Suma maximă acordată, pentru credit, va fi de până la 119.000 euro.

Poți citi: Zile libere 2024. Anul următor vor fi acordate două zile în plus. Până acum nu era oficial!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult