- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere 2024. Anul următor vor fi acordate două zile în plus. Până acum nu era oficial!

19 Nov, 12:01 • Bumbeneci Diana
Două zile libere în plus pentru români în 2024, de la stat! NU erau libere oficial.
Zile libere 2024. Anul următor vor fi acordate două zile în plus. Până acum nu era oficial!

Anul 2024 aduce vești bune pentru românii care se gândesc la zilele libere. Statul a stabilit încă două zile libere în plus. Cele două date nu se aflau pe listă până acum, însă decizia a fost luată azi oficial.

Două noi zile libere de la stat

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat hotărârea adoptată de Guvern, privind stabilirea zilelor lucrătoare. Documentul vine și cu vești bune pentru români. Pe lângă zilele libere de la stat existente deja, în anul 2024 vor fi adăugate două date, una în luna august și alta în luna decembrie. Totuși, există angajați care nu vor putea lipsi de la muncă.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat astăzi, 8 noiembrie, o hotărâre adoptată de Guvern, prin care sunt aduse modificări Legii nr.53/2003 din Codul Muncii. Conform documentului, angajații români se vor bucura de încă două zile libere în plus din anul 2024. Este vorba despre 16 august și 27 decembrie.

„În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată și al art.139 alin.(4) din Legea nr.53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — (1) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

(2)Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice îți vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.”, se arată în documentul oficial.

Cu toate acestea însă, nu toți românii beneficiază de aceste libere. În hotărârea adoptată de Guvern există câteva precizări legate de o anumită categorie de angajați. Aceștia vor fi nevoiți să se prezinte la locul de muncă, în anumite condiții.

„Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.”, este precizat în hotărârea adoptată de Guvern.

Poți citi și: Urmează o nouă minivacanță pentru români. Iată de câte zile libere ne vom bucura pe final de 2023, dar și în 2024

Zile libere 2023
Zile libere

Operațiunile fiscale pe perioada zilelor libere

În general, în România, zilele libere de la stat aduc modificări și în ceea ce privește operațiunile fiscale, fie că vorbim de primirea salariilor sau pensiilor, sau chiar de plăți cu caracter urgent. În modificările aduse de Guvern Legii nr.53/2003 din Codul Muncii, potrivit cărora angajații români nu vor merge la muncă în 16 august și 27 decembrie, sunt menționate informații și despre acest subiect. În articolul 4, se precizează procedura pentru unitățile Trezoreriei Statului.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 15 august și 24 decembrie 2024, se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 16 august și 27 decembrie 2024 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor în datele de 16 august și 27 decembrie 2024, iar în contabilitatea unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului în datele de 15 august și 24 decembrie 2024, se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 16 august și 27 decembrie 2024.

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului cu datele de 16 august și 27 decembrie 2024 se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).

Prin ordin al ministrului finanțelor poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.”, se mai arată în document.

Zile libere 2024

În 2024, românii vor avea parte de mai multe zile libere, însă majoritatea pică în weekend, după cum urmează:

  • 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
  • 2 ianuarie – A doua zi de An Nou (marţi)
  • 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie – Rusalii (duminică)
  • 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi). Ziua de 16 august va fi, cel mai probabil, liberă, ca punte către weekend.
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

Poți citi și: Certificatul Auto-Pass va fi eliberat de RAR în 2024. Ce conține documentul de care vor avea nevoie șoferii din România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult