- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul ar putea impune impozitarea darului de nuntă cu 70%. Nu se renunță la ideea de taxare a „banilor negri” proveniți din nunți și botezuri

21 Sep, 23:02 • Bocioacă Bianca
Statul nu pare să renunțe la taxarea banilor proveniți din darul de nuntă și nu numai, în ciuda încercărilor eșuate din ultimii aproximativ 15 ani. Noile măsuri fiscale propun impozitarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită.
Statul ar putea impune impozitarea darului de nuntă cu 70%. Nu se renunță la ideea de taxare a „banilor negri” proveniți din nunți și botezuri

Impozitarea darului de nuntă cu 70%. Prin noile măsuri fiscale propuse de Guvern la data de 19 septembrie, se propune modificarea Legii 70/2015 cu privire la încasările în numerar pentru organizatorii de nunți și botezuri, dar și taxarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită. Măsurile fiscale pentru modificarea Legii 70 prevăd modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 lei, la doar 2.500 lei din 2025.

În prezent, Legea 70/2015 prevede că organizatorii de evenimente, precum nunți sau botezuri, pot încasa în numerar cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Citește și: Marcel Ciolacu face noi declarații despre viitoarele măsuri fiscale: „Vrem să stimulăm munca cinstită”

Astfel, prin noile măsuri fiscale se modifică articolul 4 al Legii 70/2015, care prevede că, până la data de 31 decembrie 2024, plafonul plăților respectiv încasărilor în numerar pe care organizatorii îl pot accepta va fi de maximum 5.000 de lei. Plafonul se va mai modifica din nou la data de 1 ianurie 2025, când plafonul maxim va fi de 2.500 de lei.

Darul de nuntă ar putea fi taxat cu 70%

Noile măsuri fiscale propun și impozitarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită, prevedere care poate fi interpretată și în sensul darului de nuntă primit de miri de la nuntași.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Cum să profiți din plin de darul de nuntă. Sfatul economistului Adrian Mitroi: „E o decizie care va schimba chimia familiei”

Ministerul Finanțelor propune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Astfel, pentru a-i scăpa pe nuntași de taxă, mirii le-ar putea cere să le vireze banii în cont, pentru a dovedi ANAF-ului cât au primit și de la cine și să plătească impozitul pe venit de 10% în locul celui de 70%.