- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp. Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie

12 Dec, 23:02 • stefan.vlad
Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp. Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și presupune o bonificație de 3% din impozitul pe profit. Aceștia vor trebui să achite anticipat impozitul trimestrial datorat, sub rezerva îndeplinirii cumulative a condiţiilor prevăzute de lege.
Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp. Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie

Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp. Contribuabilii buni-platnici vor primi o bonificație de 3% pentru realizarea de investiţii:

Propunem ca toţi contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente şi care la data de 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificaţie de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului.

Grupa 1 – Construcţii; Grupa 2 – Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii, precum şi pentru susţinerea învăţământului profesional-dual”, se arată în proiect.

Citește și: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp

Este necesar ca investiția să facă parte din categoriile investiții prevăzute de prezenta lege:

Bonificaţia de 3% poate fi utilizată de către contribuabil şi pentru cofinanţarea unei/unor investiţii mai mari decât valoarea bonificaţiei, sub condiţia să facă parte din categoriile de investiţii prevăzute de prezenta lege”, se arată în expunerea de motive.

Din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu şi lung. Scopul acestui proiect este de a stimula conformarea fiscală voluntară şi asigurarea finanțării trimestriale a bugetului de stat:

Bonificaţia va stimula conformarea fiscală voluntară şi va asigura finanţarea trimestrială a bugetului de stat (impact bugetar pozitiv asupra finanţării deficitului bugetar şi asupra dinamicii datoriei publice, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor cu dobânzile în sarcina datoriei publice.

Bonificaţia acordată se utilizează exclusiv pentru finanţarea investiţiilor în construcţii, dotări, capitalizare, creşterea producţiei şi formarea forţei de muncă. Aşadar, impactul este pozitiv asupra creşterii economice şi asupra dinamicii PIB. De asemenea, descurajează operaţiunile de optimizare fiscală şi stimulează conformarea fiscală voluntară a agenţilor economici din România”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.