- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român vrea impozitarea cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro. Câți bani ar aduce la bugetul de stat noua măsură fiscală

06 Aug, 09:19 • Lupu Alexandra
Clădirile evaluate la peste 500.000 de euro vor fi impozitate cu 1%. Câți bani ar putea aduce la buget noua măsură fiscală.
Statul român vrea impozitarea cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro. Câți bani ar aduce la bugetul de stat noua măsură fiscală

Statul român urmărește să acopere gaura din bugetul de stat. Una dintre cele mai noi propuneri din această direcție se referă la impozitarea cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro, informează zf.ro.

Statul român vrea impozitarea clădirilor

Dacă luăm în considerare o medie de 1 milion de euro pentru o proprietate, constatăm că impozitul de 1% din valoare ar ajunge la 10.000 de euro. Mai mult decât atât, dacă 1% din cele 9.6 milioane de clădiri rezidențiale din România depășesc valoarea de 500.000 de euro, potrivit estimărilor Imobiliare.ro, înseamnă că în această categorie ar fi 96.000 de clădiri, pentru care s-ar plăti suma de 960 milioane de euro impozit anual. Din acest punct de vedere, Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, precizează că evaluarea se realizează în baza unor instrumente de evaluare automatizată sau aplicând grilele privind suprafața și zona.

Vezi și: Economiștii critică măsurile fiscale impuse de Guvernul Ciolacu. Avertismentul specialiștilor: „Nimeni nu va investi într-o țară în care trebuie să plătească impozit înainte să facă profit”

„Evaluarea se poate face în baza unor instrumente de evaluare automatizată sau aplicând sumar grilele notarilor cu privire la suprafaţă şi zonă, însă bineînţeles că este un efort considerabil”, declară Daniel Crainic.

O persoană fizică care deține o clădire închiriată unei clinici pe lângă Piața Unirii achită 3.000 de lei impozit pe an, în ciuda faptului că imobilul are o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați. Pentru anomalii de acest timp, Guvernul României discută zilele acestea ca proprietarii care dețin clădiri rezidențiale cu valoare care depășește suma de 500.000 de euro să plătească un impozit de 1% din valoare pe fiecare an, de câteva ori mai mult decât în prezent, în vederea creşterii încasărilor statului român și de a acoperi gaura din buget.

Clădiri
Clădiri

Datele disponibile pe platforma Tempo a Institutului Național de Statistică arată că, la sfârșitul anului trecut, existau 9.6 milioane de clădiri rezidențiale în România, fiind identificată o ușoară creștere față de anul precedent. Stabilirea numărului de clădiri care trec de valoarea de 500.000 de euro este un proces dificil.

„Noi avem în total pe site 11.396 de pro­prietăţi cu preţ solicitat mai mare de 500.000 de euro. Dintre acestea, 4.571 sunt terenuri, 4.455 sunt aparta­mente şi case, iar 2.370 sunt pro­prietăţi cu caracter co­mer­cial. Extra­po­lând la întregul fond locativ, cu co­recţiile de rigoare care ţin de locali­za­re, probabil până în 1% din proprie­tăţi au o valoare de piaţă mai mare de 500.000 de euro”, spune Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vești groaznice pentru bugetari! Guvernul vrea impoziteze pe voucherele de vacanță și pe tichetele de masă