- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Economiștii critică măsurile fiscale impuse de Guvernul Ciolacu. Avertismentul specialiștilor: „Nimeni nu va investi într-o țară în care trebuie să plătească impozit înainte să facă profit”

04 Aug, 10:59 • Lupu Alexandra
Economiștii trag un semnal de alarmă. Măsurile fiscale impuse de Guvernul Ciolacu vor duce la dispariția investițiilor noi din țară.
Economiștii critică măsurile fiscale impuse de Guvernul Ciolacu. Avertismentul specialiștilor: „Nimeni nu va investi într-o țară în care trebuie să plătească impozit înainte să facă profit”

Economiștii se arată profund îngrijorați de noile măsuri fiscale pe care le impune Guvernul Ciolacu. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că nu vor mai exista investiții noi în România, informează bugetul.ro.

Economiștii, despre măsurile fiscale

Consultantul Fiscal Gabriel Biriș a avertizat că Guvernul are în vedere mai multe măsuri fiscale care pot deveni toxice pentru investiții, în ciuda faptului că au rolul de a acoperi deficitul bugetar. El spune că una dintre cele mai periculoase propuneri se referă la schimbarea tratamentului fiscal al sponsorizărilor.

Citește și despre următorul subiect: Avertisment fără precedent din partea patronatelor și antreprenorilor. Noile măsuri ale Guvernului vor duce la concedieri masive

În cele din urmă, Biriș consideră că o altă măsură care poate avea consecințe negative este impozitul minim pe venituri de 0.48%, așa numitul ajutor fiscal. Economisul trage un semnal de alarmă: investițiile noi din România vor fi pe cale de dispariție, pentru că nimeni nu va mai dori să investească într-o țară în care, înainte de a face profit, trebuie să plătească impozitele impuse de Guvern.

„În draftul pe care l-am văzut cu toții pe surse zilele acestea sunt câteva măsuri foarte foarte periculoase, altele fără de care nu prea se poate. La cele periculoase, de-a dreptul toxice, includ în aceste măsuri ideea de a schimba tratamentul fiscal al sponsorizărilor care ar pune pe butuci serviciile sociale acordate de fundații, asociații la zeci de mii de beneficiari.

Înțeleg că între timp, asta a fost anunțat că nu se va face. Cealaltă este impozitul minim pe venituri de 0,48%, așa numitul ajustor fiscal. Pe lângă faptul că afectează în special industriile prelucrătoare sau fabricile de componente, companiile care vând commodities, mărfuri generale unde marjele pe trading sunt mici și nu fac 0,5% marjă de profit, practic le mărește impozitarea.

În momentul în care ai un asemenea impozit practic faci foarte dificile orice investiții noi în România. Nimeni nu va investi într-o țară în care trebuie să plătească impozit înainte să facă profit”, spune expertul.

Noile măsuri fiscale ale Guvernului
Noile măsuri fiscale ale Guvernului

Gabriel Biriș a atras atenția că regimul fiscal din România a fost schimbat peste noapte. Economistul consideră că oficialii ar trebui să aibă mai multă responsabilitate atunci când iau astfel de măsuri.

„E o imensă problemă faptul că se schimbă regimul așa peste noapte. Înțeleg că vor intra în vigoare la 1 septembrie multe măsuri. Companiile au bugete, business planuri, contracte în derulare. Ar trebui să fie un pic mai multă responsabilitate în luarea peste noapte a unor astfel de măsuri. E cu atât mai dureros ce se întâmplă acum cu cât noi știam de anul trecut că lucrurile astea se vor întâmpla.

Ăsta este și motivul pentru care un grup de 20 de economiști în care am avut onoarea să fiu și eu invitat pentru expertiza mea în legislație fiscală și practică fiscală, coordonat de academicianu Dăianu, în jurul Consiliului Fiscal, studiu care a fost prezentat Guvernului Ciucă, a fost prezentat ministrului de Finanțe, a fost publicat la începutul lui mai anul trecut.

Acolo sunt incluse soluții complete pentru echilibrarea bugetului, în special bazate pe eliminarea scutirilor dar și pe introducerea unui sistem de impozitare a muncii care să țină cont de cât câștigi, nu cum câștigi. Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale pe suma veniturilor obținute din toate sursele, să nu mai existe cetățeni de rangul 1 și cetățeni de rangul 2 care trebuie să plătească pentru privilegiile celor de rangul 1”, spune el.

Economistul critică Guvernul pentru că nu a luat în considerare măsurile menite să diminueze evaziunea. Biriș precizează că statul român pierde numai din TVA în jur de 7 miliarde de euro pe an. El este de părere că nu există voință politică pentru a se discuta despre acest subiect și despre măsurile eficiente de impozitare.

„Nu vorbim deloc despre problema reducerii evaziunii. Ne concentrăm pe a face niște ciupeli fiscale din toate sectoarele dar nu vorbim de faptul că România pierde numai din TVA 7 miliarde de euro pe an.

Nu există voință politică să se discute asta. Nu există voință politică să se discute măsuri eficiente de impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate, de transparentizarea miliardelor parcate de rezidenți români prin paradisuri fiscale. Toate astea sunt pe masa sau în sertarele Guvernului”, declară el.

Vezi și: Guvernul Ciolacu, amenințat cu proteste din cauza măsurilor fiscale. Federația Columna: „În viitor vor fi ‘azilele groazei’ și în sistemul public, nu doar cel privat”