Elevii care au absolvit liceul susțin miercuri, 11 iunie, proba obligatorie a profilului, parte din examenul național de Bacalaureat. Candidații de la profilurile real, tehnologic sau pedagogic dau examen la matematică, iar cei la profilul uman și vocațional – filieră teoretică, la istorie.
Examenul a început la ora 09:00, iar accesul candidaților s-a încheiat încă de la ora 08:30. Elevii nu au avut voie să părăsească sala de examen înainte de ora 10:30, chiar dacă au terminat de rezolvat.
După încheierea examenului, în aceeași zi, se publică subiectele și baremul de corectare, de obicei în jurul orei 15:00.
Structura subiectelor la Matematică
La Matematică, structura este unitară ca format, dar adaptată fiecărui profil educațional. Subiectul a fost împărțit în trei părți, fiecare notată cu maximum 30 de puncte. La acest total s-au adăugat 10 puncte din oficiu, nota finală fiind exprimată din 100 de puncte. Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor. Conținutul și nivelul de dificultate al subiectelor variază în funcție de profilul și specializarea absolventului, după cum urmează:
– Matematică-Informatică (M1)
– Științe ale Naturii (M2)
– Tehnologic (M3)
– Pedagogic
Structrura subiectelor la Istorie
Subiectul I – Analiza unei surse istorice
Prima parte a subiectului a pornit de la un fragment dintr-o sursă istorică, de regulă un document referitor la perioada interbelică. Elevii au avut sarcina de a extrage informații explicite și implicite, de a stabili relații cauzale între evenimentele menționate și de a contextualiza textul în funcție de perioada istorică analizată. Una dintre cerințele mai complexe a presupus compararea ideologiilor menționate în sursă cu elemente definitorii ale regimului totalitar din România secolului XX.
Subiectul II – Cunoștințe cronologice și interpretare
Partea a doua a vizat înțelegerea cronologiei evenimentelor istorice, stabilirea cauzelor și consecințelor acestora, precum și exprimarea unor opinii argumentate. Printre cerințele comune se regăsesc analiza Marii Uniri din 1918 sau prezentarea unor aspecte ale evoluției regimului comunist în România.
Subiectul III – Eseu argumentativ
Cea de-a treia parte, considerată de elevi cea mai solicitantă, a constat în redactarea unui eseu de 2–3 pagini, pe o temă majoră din istoria națională sau universală. Această secțiune evaluează coerența, logica argumentării și nivelul de sinteză al elevului.
Tematica oficială pentru Istorie BAC 2025 a fost organizată pe patru axe principale:
– Popoare și spații istorice (ex: romanitatea românilor)
– Oamenii, societatea și lumea ideilor (transformări politice/sociale în sec. XX)
– Statul și politica (de la statul medieval la democrație post-comunistă)
– Relații internaționale (alianțe, diplomație, Războiul Rece)