- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Subvenția pentru lâna de oaie se dublează! Programul Lâna în 2023 aduce mai mulți bani pentru ciobanii români

14 Dec, 13:40 • Cornel Ghimeșan
Veste uriașă pentru fermieri! În 2023 Programul Lâna are alocat un buget mult mai mare, iar subvențiile se dublează. Ciobanii vor primi 2 lei pentru kilogramul de lână.
Subvenția pentru lâna de oaie se dublează! Programul Lâna în 2023 aduce mai mulți bani pentru ciobanii români

Bugetul de stat pentru anul 2023 are în vedere relansarea unui program dedicat sectorului de creștere a ovinelor. Crescătorii de oi vor putea accesa din nou o schemă de ajutor de minimis pentru valorificarea lânii.

Alte articole: Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a vorbit în Parlament despre finanțările pe care le are în vedere Guvernul pentru sprijinirea producătorilor agricoli în 2023.

„Am susținut ieri (luni, 12 decembrie – n.r.) în cadrul dezbaterilor parlamentare proiectul Legii bugetului de stat 2023 pentru MADR.  Acesta prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei. Avem o creștere de aproximativ 8.24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021. Bugetul de anul viitor reprezintă, în valoare absolută, aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023”, a declarat Sorin Moise.

Cât primesc fermierii subvenție pentru lână

Oficialul din cadrul MADR a arătat că bugetul alocat Ministerului Agriculturii pentru anul 2023 va permite reluarea sprijinului plătit crescătorilor de ovine care valofirică lâna animalelor.

Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii
Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

„Avem prevăzută reluarea programului de colectare a lânii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei pe kilogramul de lână, pentru o cantitate estimată de aproximativ 18 milioane de tone de lână”, a anunțat Sorin Moise.

Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior. Dacă înainte crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână vândut, acum suma va fi de 2 lei pe kilogram. Este de așteptat ca Ministerul Agriculturii să pună în dezbatere un proiect de act normativ pentru implementarea ajutorului de minimis pentru lână în 2023.

Fermierii crescători de ovine au mai beneficiat în trecut de un ajutor de minimis pentru lână. Acesta a fost introdus la inițitiva ministrului Petre Daea în cadrul mandatului său trecut, sprijinul fiind ulterior suspendat de Adrian Oros, când acesta a preluat portofoliul de ministru al Agriculturii.

Citește și: Vești proaste pentru români! În 2023 ratele calculate în funcție de IRCC vor crește semnificativ

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult