- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sursele „clasice” de generare a energiei acoperă 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul și fotovoltaicul sunt ca și inexistente

19 Dec, 10:18 • Fundeanu Madalina
Hidro, gazul, nuclearul, cărbunele și importurile țin pe linia de plutire electricitatea din România. Eolianul, fotovoltaicul, biomasa și bateriile de stocare acoperă doar 3,5% din energia generată local.
Sursele „clasice” de generare a energiei acoperă 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul și fotovoltaicul sunt ca și inexistente

Azi, la ora 09.00, sursele „clasice” de generare a energiei au înregistrat 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul, fotovoltaicul, biomasa și bateriile de stocare acoperă doar 3,5% din energia generată local. Nu e suficient pentru acoperirea consumului – 8.200 MW, așa că se mai importă încă 1.300 MW, potrivit datelor transmise de Economedia.

Hidro, gazul, nuclearul, cărbunele și importurile țin pe linia de plutire electricitatea din România

Hidroelectrica acoperă 35% din totalul energiei produse aici, 28% vine de la termocentralele pe gaz, care produc la valori record pentru acest an, adică peste 1.900 MW, în timp ce Nuclearelectrica merge în bandă, la valorile normale, producând aproape 1.400 MW și acoperând 20% din generarea de electricitate.

În ultima vreme, România a fost net importator de energie, pe fondul unui consum mai mare de electricitate și pentru că termocentralele pe gaz nu au funcționat la maxim, ca acum, totul coroborat cu faptul că nu prea a bătut vântul.

Te-ar mai putea interesa și: Investiții de peste 680 de milioane de lei în reţeaua de distribuţie. Ministrul Energiei: „Dezvoltarea reţelelor de distribuţie este extrem de importantă, dacă vrem să avem preţuri mici la electricitate”

electricitate
electricitate

Potrivit sursei citate, România este net exportator de energie când avem vânt puternic. Cu o capacitate instalată de 3.100 MW în eoliene, adică cât două Centrale Nucleare de la Cernavodă, când bate vântul, intră în piață multă energie ieftină. Energia eoliană, ca și cea fotovoltaică, este ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”.

Penru că este ieftină, este competitivă în piață și dacă nu-și găsește corespondent în consum la intern, pleacă la export. România este conectată energetic de toți vecinii iar electricitatea funcționează în piață pe principiul vaselor comunicante: cea ieftină migrează către piața mai scumpă.

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. În practică însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Vezi mai multe știri: România este pe cale să devină forța economică a regiunii balcanice! Economia României va ajunge în 2024 la 350 mld. euro!