- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tânăra care încasează un salariu 8.000 de lei pe lună, deși nu a luat Bacalaureatul. Cu ce se ocupă acum românca. „Mi-a plăcut că este o meserie curată”

25 Jul, 23:32 • Lupu Alexandra
Tânăra care nu a luat Bacalaureatul, dar s-a angajat pe un salariu de 8.000 de lei pe lună. Iată cu ce se ocupă acum românca.
Tânăra care încasează un salariu 8.000 de lei pe lună, deși nu a luat Bacalaureatul. Cu ce se ocupă acum românca. „Mi-a plăcut că este o meserie curată”

Chiar și fără Bacalaureat, tinerii din România sunt vânați pe piața muncii, informează observatornews.ro. Peste 60.000 de locuri de muncă sunt vacante la agenția pentru ocuparea forței de muncă. La postliceale, românii se „bat” pe locurile disponibile. Printre cele mai căutate meserii se numără asistenții medicali, mecanicii sau hairstyliştii, iar angajatorii oferă un salariu chiar și de 1.000 de euro pe lună.

Salariul unei românce care nu a luat Bacalaureatul

Florin este unul dintre tinerii care nu a absolvit examenul de Bacalaureat, însă s-a înscris la postliceală. El visează să-și deschidă propriul barber shop și lucrează deja ca frizer, în Capitală.

Citește și despre: Țările europene cu cel mai mic salariu minim pe economie în 2023. România, la coada clasamentului. Statul în care oamenii încasează 2.508 euro lunar

„Mi se pare o oportunitate foarte bună postliceala, pentru că ai un plan B oricând, ai o meserie în mână. Vom avea două zile de cursuri normale şi trei zile de practică pe domeniu”, declară tânărul.

Cazul lui Florin nu este unul izolat. Ana câștigă deja un salariu de 8.000 de lei într-un salon din București, deși nu a luat Bacalaureatul. Tânăra nu a reușit să obțină o notă de trecere la proba de Matematică.

Ea lucrează la un salon de frumusețe din Capitală. Tânăra povestește că, la început, lua 10 lei pe codițe împletite. Acum a ajuns să ceară chiar și 200 sau 300 de lei. Ana spune că s-a gândit să urmeze o facultate.

„Am dat Bacul, dar am picat la matematică. Mi-a plăcut că este o meserie curată, frumoasă, bănoasă, bineînțeles. Prima dată am început cu codițe împletite, luam 10 lei pe o codiță, acum am ajuns să iau 200, 300 de lei”, spune ea.

Salariu
Salariu

Ministerul Educaţiei pune la dispoziție 28.000 de locuri pentru învăţământul postliceal. Absolvenții de liceu sunt cei mai căutați pe piața muncii, indiferent dacă au absolvit sau nu examenul de Bacalaureat.

Printre calificările cele mai căutate se numără cele de stilist, cosmetician. Pe de altă parte, alte meserii căutate sunt tehnician optomestrist, maistru auto, asistent medical generalist și asistent balneo-fizioterapie şi recuperare. Un tehnician optometrist poate avea un salariu între 3.000 și 5.000 de lei pe lună.

„Calificările stilist şi cosmetician, în domeniul mecanică, tehnician optomestrist şi maistru auto, iar pentru domeniu sanitar, asistent medical generalist și asistent balneo-fizioterapie şi recuperare. Tehnicianul optometrist poate avea un venit între 3.000 și 5.000 de lei pe lună”, declară Valentina Otulescu.

Vezi și: Cât câștigă un angajat de la farmaciile Catena din București. E peste salariul mediu din România