- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxa pe soare negată de ministrul Virgil Popescu: „Eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”

05 Dec, 15:01 • Cornel Ghimeșan
Virgil Popescu, ministrul Energiei a adus lămuriri suplimentare cu privirea la presupusa „taxă pe soare”. Acesta negă că ar urma ca prosumatorii să fie obligați să plătească o taxă pentu producția de energie din surse regenerabile, de tipul panourilor fotovoltaice.
Taxa pe soare negată de ministrul Virgil Popescu: „Eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, neagă presupusa „taxă de soare” care s-a tot vehiculat în spațiul public în ultima perioadă. Ordonanţa de Urgenţă care reglementează utilizarea energiei din surse regenerabile, adoptată de Guvern pe 29 noiembrie, menţionează posibilitatea introducerii unei taxe pe producţia de energie a prosumatorilor, aşa cum prevede Directiva (UE) 2018/2001, ceea ce nu înseamnă că Guvernul va introduce vreodată o astfel de taxă, a declarat luni ministrul Energiei, VIrgil Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Alte articole: Care este job-ul din domeniul căilor ferate care îți aduce un salariu de 121.000 de euro pe an? Fișa postului e lejeră: „Stau și citesc ziarul și îmi mănânc sandvișul”

„Directiva UE implementată în legislaţia românească prin OUG stabileşte că în momentul în care numărul prosumatorilor ajunge foarte mare, la 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel national, există posibilitatea ca autorităţile să introducă o taxă, în urma unui studiu. Vorbim de o perioadă după 2026.

Din acel moment, statul membru UE poate introduce o taxă. Subliniez, poate. Dar Ministerul Energiei nu va introduce nicio taxă. Directiva stabileşte posibilitatea introducerii unei taxe, ceea ce e diferit de a introduce efectiv o taxă. Această Directivă trebuia transpusă în legislaţia naţională din 2019. Ajungeam la infrigement”, a declarat Virgil Popescu.

Taxa pe soare negată de ministrul Virgil Popescu: „Eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”
Taxa pe soare negată de ministrul Virgil Popescu: „Eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”

Virgil Popescu despre taxa pe soare

Ministrul a subliniat că, la nivel european, Directiva UE va fi modificată anul următor.

„Este menţionată posibilitatea introducerii unei taxe. Dar eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”, a mai spus Virgil Popescu.

El a precizat că textul Ordonanţei care va fi publicată în Monitorul Oficial conţine diferenţe faţă de textul de pe site-ul ministerului.

„Pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu.
Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022.”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult