- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se întâmplă la 1 iulie. Impozit de 4 ori mai mare pentru o categorie de români

11 Jun, 08:40 • Bumbeneci Diana
Românii care vor plăti impozit de patru ori mai mare de la 1 iulie 2024. Sumele de plată vor fi extrem de mari pentru o categorie de plătitori.
Se întâmplă la 1 iulie. Impozit de 4 ori mai mare pentru o categorie de români

Românii vor plăti impozit de patru ori mai mare de la 1 iulie 2024. Sunt numărate zilele până când anumite persoane vor fi nevoite să plătească impozit de 70% pe venit, conform unor decizii ale Guvernului anunțate încă din 2023.

Impozit mai mare de la 1 iulie

Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a oferit noi detalii cu privire la cine sunt acești români și în ce situații vor trebui să plătească impozitul uriaș.

”Este o modificare fiscală care intervine începând cu 1 iulie 2024. Ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, avem venituri nejustificate pe persoană fizică? Sunt acele venituri, de exemplu, platforme online sau pe care le-am intermediat de-a lungul timpului prin bancă. Situație în care sunt cerute justificări de către cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Impozitul crește de la 16% la 70%

Până la 1 iulie, dacă nu avem justificare pe acele venituri, impozitarea este în procent de 16% pe orice venit găsit nejustificat în conturile personale. Dar dacă până la 1 iulie nu se definitivează acel control, 70% este impozitarea.

Partea urâtă este în felul următor. Sunt acele persoane care fac comerț, care fac evaziune fiscală, că până la urmă asta se urmărește. Și cu banii pe care îi încasează la negru vin și creditează societățile comerciale. Nu de creditări la PFA este vorba, pentru că nu avem de-a face cu așa ceva. În schimb, la societăți comerciale, când vii și creditezi cu sume de bani, sumele de bani apar în bilanțul contabil. Iar la final de an, cu cât valoarea creditării este reflectată în bilanțul contabil cu anumite sume din ce în ce mai mari, apare ca și semnal de alarmă pentru cei de la ANAF.

Și iată că din această cauză se ajunge la supraimpozitarea veniturilor care nu pot fi justificate. Practic, sunt venituri nedeclarate pe care, în momentul de față, le impozităm cu 16%. Dar de la 1 iulie, impozitarea acestora va fi 70%”, a explicat Cosmin Dumitrașcu.

taxe și impozite
taxe și impozite

Dacă ai justificare, nu este nicio problemă? Ei bine, expertul contabil explică faptul că atât timp cât banii nu pot fi justificați nu reprezintă o problemă. Sunt vizate salariile, platformele de criptomonede etc.

„Atât timp cât tu nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi cu anumite extrase din platformele de criptomonede, de exemplu, de salarii, dacă ai justificare, nu este nicio problemă.

Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă. Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație. Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă. Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%. De la 1 iulie, evident”, a mai spus expertul contabil în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Vezi și: Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie

Poți citi azi: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

 

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult