- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe majorate în 2023 după angajamentele din PNRR. Cine sunt cei afectați

01 Mar, 11:52 • Andrei Alina
Codul Fiscal va fi modificat în acest an, fiind vizată eliminarea unor scutiri și o taxare mai bună a multinaționalelor, scrie Hotnews. În aceste condiții, urmează noi majorări de taxe în România.
Taxe majorate în 2023 după angajamentele din PNRR. Cine sunt cei afectați

Georgeta Toma – șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile, a declarat că România s-a angajat să facă o reformă fiscală prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“O să avem și anul acesta modificări pe Codul fiscal. Din sursele noastre de reglementare, avem o reglementare pe politici naționale, avem această reglementare pe politici comunitare pentru că România este stat membru al UE. Și la nivel european o să constatăm că este o efervescență de reglementare”, a spus Georgeta Toma, la TaxEU Forum, conform Hotnews.ro.

„Pentru a beneficia de fondurile respective au fost negociate câteva elemente și de politică fiscală. Cele mai importante sunt cele care au venit în sfera microîntreprinderilor. Izvorul acestor reglementări vine din angajamentul pe care România l-a făcut în cadrul acestui proiect european”, a continuat oficialul din Ministerul de Finanțe.

Citește și: Informația momentului! Noi taxe intră în vigoare de la 1 martie. Se aplică sectorului care se confruntă deja cu deficit de personal

 

Taxe majorate după modificarea Codului fiscal

O echipă de experți internaționali analizează facilitățile oferite în acest moment în domeniul fiscal. Conform PNRR, România s-a angajat să elimine facilitățile fiscale, inclusiv cele pentru IT-iști, constructori și agricultori.

„Aceste facilități se află într-o analiză atentă a unor experți internaționali și după definitivarea acestui raport vor fi anumite “ajustări”, să le spunem așa, pentru facilitățile care există în tot Codul fiscal. Pe de altă parte, nu numai în Codul fiscal”, a precizat reprezentanta Ministerului Finanțelor.

Citește și: Proiect de lege: fără taxe și contribuții pe salarii. Jobul care îți oferă libertate și te scutește de la plata impozitelor

„Avem facilități și în alte acte normative, nu? Cum este Cooperativa agricolă de producție care, ca facilitate, nu o să o găsim în Codul fiscal, dar ea se regăsește în Legea specifică”.

„Vor fi în viitor modificări care vor fi aduse facilităților fiscale. Ele vor trebui să devină mai echitabile”, a explicat ea.

Pragul pentru microîntreprinderi ar putea scădea de la 500.000 de euro la 300.000 de euro, după ce la începutul acestui an a mai scăzut o dată, de la un milion de euro la 500.000 de euro.