- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele care s-ar putea reduce cu 50%. Ministrul Justiției a făcut anunțul

19 Jan, 22:30 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. Ministerul Justiției anunţă că taxele de timbru s-ar putea reduce cu 50%.
Taxele care s-ar putea reduce cu 50%. Ministrul Justiției a făcut anunțul

Vești noi pentru românii care plătesc taxe. Un proiect ce prevede reducerea taxelor de timbru și simplificarea birocrației a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției.

Taxele care s-ar putea reduce cu 50%

„Aţi spus, în multe cazuri, că aceste taxe restricţionează accesul la justiţie şi am luat la modul foarte serios această problemă, pentru că justiţia nu este făcută pentru stat, ci pentru fiecare dintre cetăţenii români. Vă pot spune că s-a publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei un proiect de modificare a legislaţiei specifice. Această iniţiativă aduce ca noutate reducerea anumitor taxe, cum este taxa de timbru la partaj”, a declarat vineri Alina Gorghiu, ministra Justiției, la întâlnirea cu avocaţii Baroului Timiş.

Ai mai putea citi: Modificări istorice în circulația rutieră. Se schimbă tot ce știam despre permisul categorie B în 2024

Gorghiu mai spune că, de exemplu, taxa de timbru din procesele de partaj era chiar prohibitivă, iar propunerea este reducerea cu aproximativ 50%.

Altă măsură ar fi că dovada achitării taxei de timbru online se poate face şi cu un simplu extras de cont, fără nicio altă formalitate suplimentară sau alte drumuri la bancă.

În același timp, proiectul mai face referire la situația în care organizațiile neguvernamentale să beneficieze de toate formele de ajutor public judiciar – pentru plata onorariului de avocat, plata expertului, a interpretului. Lucrul acesta, până acum, nu era reglementat.

Ministrul Justiției a mai vorbit și despre alte priorități ale instituției pe care o conduce. Printre acestea se numără combaterea fenomenului fugarilor care se sustrag executării pedepselor în România.

„Fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale în ţară, pentru că justiţia trebuie dusă până la capăt. În anul 2023, statul român a cheltuit peste 10.000.000 de lei pentru aducerea în ţară a persoanelor urmărite internaţional”, a mai declarat Gorghiu.

Poți citi și: O nouă schemă de ajutor pentru români. 1,2 miliarde de lei sunt în joc

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult