- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Telefoane de ultimă generație cerute de Primăria Sectorului 3 pentru subordonați. Robert Negoiță refuză modele inferioare

17 Oct, 10:50 • Alexe Raluca
Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, confirmă că vrea 300 de iPhone-uri de ultimă generație, asigurate gratuit, în cadrul licitației pentru achiziția de servicii de telefonie pe o perioadă de 4 ani pentru instituțiile din subordine.
Telefoane de ultimă generație cerute de Primăria Sectorului 3 pentru subordonați. Robert Negoiță refuză modele inferioare

Primăria la cârma căreia se află Robert Negoiță solicită aceste dispozitive de ultimă generație și refuză alte oferte care ar costa mai puțin. Un posibil ofertant susține că doar terminalele costă peste 60% din prețul total al abonamentelor.

Citește și: Robert Negoiță propune construirea unui nou pod peste Dâmbovița. Valoarea investiției se ridică la 8,5 milioane de lei

Primăria Sectorului 3 vrea să încheie un acord-cadru cu 3 operatori de telefonie pentru o perioadă de 48 de luni, cu o valoare estimată la peste 5,6 milioane de lei fără TVA. Pe durata acordului-cadru se vor încheia 2 contracte subsecvente, fiecare cu o durată de 24 luni, și pentru fiecare abonament operatorii interesați trebuie să asigure gratuit anumite terminale. Mai mult, după 24 de luni, lciitația se va relua și se vor schimba telefoanele solicitate cu unele noi superioare celor livrate inițial, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În cadrul procedurii se solicită mai multe tipuri de abonamente, iar pentru fiecare tip de abonament în parte se solicită un alt fel de terminal. Pe baza specificațiilor tehnice menționate în caietul de sarcini, pentru Tipul 1 de abonament, Primăria lui Negoiță cere să fie asigurate gratuit 300 de iPhone-uri de ultimă generație în 4 ani.

După ce un posibil ofertant a atenționat că în caietul de sarcini s-ar fi putut strecura o serie de erori în privința numărului maxim de terminale solicitate, Primăria Sectorului 3 a corectat cifra de 7.200 de terminale solicitate inițial pentru Tipul 1 de abonament, arâtând că este vorba de câte 150 de terminale la fiecare contract pe 2 ani.

Un alt posibil ofertant a făcut o analiză a specificațiilor tehnice ale terminalelor cerute de Primărie, atenționând că prețul acestora este foarte mare în comparație cu totalul pachetului de abonamen, vorbind despre 61% din sumă, chiar și în contextul plății în 4 ani. Pe baza cerințelor minime din caietul de sarcini, posibilul ofertant susține că ar fi vorba de iPhone 15 Pro Max, cea mai scumpă variantă a terminalului Apple lansat în data de 12 septembrie 2023.

Mai mult, la prețul minim al terminalelor și celelalte costuri minime identificate se adaugă și:

  • costuri de interconectare aferente abonamentelor de voce A-T1, B-T2, C-T3;
  • program de fidelizare 3% din valoarea lunara a facturii,
  • soluție scanare trafic,
  • platforma web-base de trimitere multi-sms – numar de SMS-uri nelimitat pe luna către terminalele din orice rețea,
  • costuri de depreciere curs valutar pe serviciile solicitate pe toata durata acordului cadru.

În final, ar rezulta un cost minim de 80,24% din valoarea maximă estimată a acordului cadru, chiar dacă același operator ar presta întregul acord cadru de 4 ani. Posibilul ofertant concluzionează că ar rezulta în final un disponibil de 1.118.457,37 lei, valoare rămasă pentru toate abonamentele solicitate în cadrul acestei proceduri pe întreaga durata de derulare a acordului-cadru, respectiv 48 luni.

Având în vedere costul foarte ridicat, pentru Tipul 1 de abonament, posibilul ofertant propune un terminal ceva mai ieftin – iPhone 15 Plus, în loc de iPhone 15 Pro Max. Drept răspuns, Primăria Sectorului 3 a transmis că „se mențin specificațiile din caietul de sarcini” și că „reluarea competiției nu este și nu poate fi considerată procedură de achiziție separată.” Mai trebuie menționat că Primăria a prelungit termenul limită de primire a ofertelor în cadrul acestei licitații pentru data de 23 octombrie 2023, față de 16 octombrie inițial.

Citește și: Ruptură totală între generaţii. Jumătate din tinerii Gen Z nu răspund părinţilor la telefon, iar un sfert resping toate apelurile